Index Vakbarát Hírportál

Kínában szintet léptek: álbankot nyitottak

2017. január 6., péntek 16:32

Még Kun-Mediátor Bróker Máriánál is kifinomultabb trükkel nyúlt le 435 millió jüant, azaz nagyjából 18 milliárd forintnak megfelelő összeget két kínai szélhámos. Egész egyszerűen nyitottak egy kamu bankfiókot, ami kívül-belül teljességgel megegyezett az egyik nagy állami bank kirendeltségeivel, csak éppen az ott befizetett pénzek nem az ügyfelek számlájára mentek, hanem a csalók zsebébe, írja a BBC.

A két férfinak mintegy 400 embert sikerült átverniük. És nem is arról van szó, hogy palimadarakat húztak le: a fiók alkalmazottainak egyenruhája, de még a fizetési elismervények is az állami bankban megszokottak pontos másai voltak. Azt azért nem merték meglépni, hogy eleve az állami bank nevében lopják meg ügyfeleiket, és ehelyett a saját szövetkezetük neve alatt működött a biznisz. A professzionális megjelenés viszont annak ellenére elkábította az ügyfeleket, hogy valójában nem is állt bank a fiók mögött.

Az egyik elítélt korábban az közelebbről meg nem nevezett állami banknál dolgozott, így tudta replikálni az ottani körülményeket. A csalás még 2013-ban indult, a két tette ekkor kezdett el banki szolgáltatásokat kínálni egy közös alapítású szövetkezetükkel, bár erre semmiféle engedélyük nem volt. 

Miután nem fizették ki az egyik ügyfelüket, a hatóságokhoz fordult az illető 2014-ben, ekkor kezdek el ellenük vizsgálódni. Most jogerősen a két csaló egyike kilenc, a másik kilenc és fél év börtönt kapott.

Rovatok