Index Vakbarát Hírportál

Trump új vámmal fenyegeti a Toyotát is

2017. január 6., péntek 01:40

Donald Trump újabb autógyártónak próbált látványosan nekimenni. Most a Toyotának szólt be Twitteren, hogy ha Mexikóban gyárat építenek, akkor majd megbünteti őket vámmal, vagyis "nagy határmenti adóval".

Toyota Motor said will build a new plant in Baja, Mexico, to build Corolla cars for U.S. NO WAY! Build plant in U.S. or pay big border tax.

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 2017. január 5.

Gyakorlatilag ugyanezzel fenyegette nemrég például a General Motorst is. A Forddal pedig egy szerencsétlen félreértése volt, hasonló ügyben. 

A Toyota látszólag nem izgulta túl a nagy bejelentést, Akio Toyoda, a cég elnöke annyit reagált, hogy nem fogják csökkenteni a mexikói termelésüket. Trump terveiről pedig annyit mondott, hogy megvárják az új elnök intézkedéseit, és aztán majd figyelembe veszik a lehetőségeiket.

Az autógyártás munkaerőköltségei tényleg lényegesen alacsonyabbak Mexikóban, a NAFTA (Észak-Amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény) miatt pedig ebből a szempontból tényleg sokkal inkább megérheti ott úgy gyárakat felhúzni. Ezzel pedig az autók is olcsóbbak lehetnek az amerikai fogyasztóknak. A Toyota egyébként novemberben megkezdte az egymilliárd dollárba kerülő új gyárának építését Mexikóban.

Rovatok