Index Vakbarát Hírportál

Százmilliárdos olimpiai költségtételt bújtatnak el egy új programban

2017. január 12., csütörtök 10:15 | aznap frissítve

Egy sportlétesítmény-fejlesztési programba bújtatja el a kormány az olimpia százmilliárdos nagyságrendű költségtételeit - írja a Portfolio. A Kemény Ferenc programról szóló kormányhatározat tavaly év végén jelent meg a Közlönyben, és a keretében már idén tizenegy sportlétesítmény fejlesztését kezdhetik meg.

Ezek 2022-ig akkor is megépülnek, ha szeptemberben nem nyeri el Budapest a 2024-es olimpia rendezési jogát, így alig marad olyan versenyhelyszín, ami csak az olimpia miatt épül majd meg. A programra egyelőre 750 millió forintot csoportosítottak át, de a lap számításai szerint az olimpiai pályázatban található költségbecslések alapján akár 200 milliárd is lehet a végösszeg.

A határozat melléklete szerint az alábbi tizenegy fejlesztés kerülne be a programba:

Ezek tervpályázatait 2017. május 31-ig kell lefolytatni, illetve a cél, hogy március végéig készüljön előterjesztés a kormány számára a fejlesztések szükséges forrásigényéről és ütemezéséről, illetve a beruházások pontos ütemezéséről. 

A december 23-i kormányhatározatban szerint első körben 744,8 millió forint egyszeri átcsoportosítását rendelt el a kormány. Ezt a 2016-os költségvetésen belül a Nemzeti Olimpiai Központtól vették el, és a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központjához (KKBK) csoportosították át. Az olimpiai pályázat számaival összevetve viszont kiderül, hogy

a létesítmények megépítése összesen 670 millió dollár, vagyis nagyjából 194 milliárd forint lesz. 

A Portfolio szerint a program egyik olvasata lehet, hogy a kormány az olimpiától függetlenül a is jelentős összeget szánna sportinfrastruktúrára. A másik lehetőség, hogy az új programmal a budapesti olimpia potenciális költségeit csökkentenék papíron: ha így is úgy is megvalósul a Kemény Ferenc Program 2022-ig, akkor lehet azzal érvelni, hogy a beruházások nem az olimpiához tartoznak. Utóbbi értelmezést támasztja alá, hogy a budapesti pályázatért felelős szervezet is elárulta a lapnak, hogy a decemberi kormányhatározat miatt változik az olimpia becsült költségvetése, a szóban forgó tizenegy létesítmény kikerül belőle, a kimondottan az olimpia miatt épülő létesítmények között 9 ideiglenes épület maradt. 

Rovatok