Élelmiszerbiztonsági kockázat miatt Olaszországból származó füstölt lazacot vont ki a forgalomból a NÉBIH - írja a hivatal honlapján. A hatóság azt kéri, hogy aki vásárolt az ÍLAURI márkájú termékből, ne fogyassza el és vigye vissza a vásárlás helyére, mert liszteriózist okozhat. A liszeriózis a Listeria monocytogenes baktériummal szennyezett élelmiszer fogyasztása után kialakuló, súlyos tünetekkel járó betegség, amely csak akkor lép fel, ha a kórokozó nagy számban van jelen az ételben.
A termék azonosító adatai:
A szóban forgó lazac mikrobiális szennyezettsége súlyos élelmiszerbiztonsági veszélyt jelent, ezért a tételt a NÉBIH azonnali hatállyal kivonta a forgalomból, amelynek a vállalkozás haladéktalanul eleget is tett. A hatóság megkezdte az olasz előállítótól származó hasonló típusú termékek mintavételét és vizsgálatát is, ezeket elővigyázatosságból a vizsgálatok lezárásáig szintén kivonták a forgalomból.
A NÉBIH a külföldi érintettség miatt az esetről a RASFF rendszeren keresztül értesíti a tagállamokat is.