Index Vakbarát Hírportál

Szíriában akart harcolni az oszták srác, börtönt kapott

2017. január 23., hétfő 16:55

Három év letöltendő börtönbüntetésre ítéltek egy 23 éves osztrák férfit, aki a vád szerint terrorista egyesülésben vett részt és Szíriában akart harcolni.

A vádlottat még tavaly nyáron fogták el Törökországban, ahonnan a vád szerint Szíriába akart átszökni, hogy részt vegyen az ottani harcokban. A srác egy barátját követte volna a csatamezőre, aki néhány hónappal korábban ment Bécsből a közel-keleti országba, ahol a feltételezések szerint harci kiképzést kapott egy terrorszervezettől, vélhetően az Iszlám Államtól.

A fiú vallomásában azt mondta, hogy barátja nyugodt helynek állította be számára Szíriát, és nem a harcok miatt döntött úgy végül, hogy elindul. "Segíteni akartam a szenvedő embereknek, enni és ruhát akartam adni nekik" - ezt állította a bíróság előtt. A törvényszék viszont láthatóan nem hitt neki.

Az osztrák belügyminisztérium szerint a szíriai konfliktus kirobbanása óta mintegy háromszázan hagyták el Ausztriát, hogy az Iszlám Állam IÁ nevű terrorszervezet kötelékében harcoljanak. Közülük mintegy kilencvenen tértek vissza Ausztriába, ötven embert feltáróztattak a hatóságok, negyvenen pedig életüket vesztették a háborúban. 

Rovatok