Index Vakbarát Hírportál

Ukrán vendégmunkásokat csábít a kormány Magyarországra

2017. január 26., csütörtök 23:43 | aznap frissítve

Ukránokkal töltenék be a magyarországi álláshelyeket a hiányszakmákban – írja a hvg.huA Közbeszerzési Értesítőben vették észre, hogy egy debreceni munkaerő-közvetítő cég, a Human Service Agency leányvállalata, a Horizon2020 Nonprofit Kft. tavaly kapott megbízást a kormánytól a kampány megszervezésére.

A Nemzeti Foglalkoztatási Alap 82 millió forinttal támogatja az Ukrajnában megjelentetett álláshirdetéseket; erről személyesen Varga Mihály nemzetbiztonsági miniszter döntött. 

Az ukrajnai nagyvárosokban – Ungváron, Kijevben, Harkovban, Lvovban, Odesszában és Krivoj Rogban – tévé- és rádióreklámokban, illetve online hirdetésekben hívják fel az ukránok figyelmét, hogy Magyarországon számos szakmában várják őket.

Az elmúlt hónapokban több munkaadói szervezet, köztük a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége, valamint az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége (ÉVOSZ) is szorgalmazta, hogy vendégmunkásokkal töltsék be azokat az állásokat, amelyekre nincs hazai munkaerő, így pótolnák számos építőipari szakmában, vendéglátóiparban, kereskedelemben a hiányzó embereket.

Ukrajnában 50 000 forint körül keres egy szakmunkás; számukra a magyarországi fizetések vonzóak lehetnek. Tavaly több jogszabállyal is könnyítették itthon a munkavállalásukat.

Rovatok