Index Vakbarát Hírportál

Munkaerőhiány: tízmilliárdokat költhetnek béremelésre az állami cégek

2017. január 30., hétfő 07:52

A létszámhiány hatalmas gondot okozhat az állami cégeknél és akár az ellátás is veszélybe kerülhet, ha nem történik meg a bérek rendezése. Mostanra a kormány is tudatosította ezt a problémát és zárt ajtók mögött, egy sok tízmilliárd forintos bértámogatási-csomagról egyeztet a szociális partnerekkel, írja a Napi.hu.

A lap szerint öt, a munkaerő-elvándorlás által súlyosan érintett állami területen mutatkozik komoly kormányzati szándék a jelentősebb béremelésre:

A tervezett bércsomag a keresetek összetorlódását oldaná fel, amely a minimálbér és a garantált bérminimum megemelése következményeként jött létre.  A legkisebb béreknél néhány ezer, vagy tízezer forinttal magasabb fizetési-kategóriákat kiemelten kezelnék.

A nem hivatalos tervek szerint az érintett állami vállalatoknak a legkisebb kötelező bérek megemelése 22 milliárd forintba kerül, amit az állam garantálna. Emellett, a következő három évben egy további 60 milliárd forintos keret állhat rendelkezésre, amelyből a magasabb bérkategóriákban emelnék a fizetéseket.

A szakszervezetek éves átlagban körülbelül 10 százalékos, három év alatt mintegy 30 százalékos bérfejlesztésben gondolkodnak az állami vállalatoknál. A Napi.hu szerint akár már februárban megállapodásra juthat a kormány a szakszervezetekkel, de még az Európai Unió is beleszólhat a dologba, mert a bérrendezésre fordított kormányzati támogatás esetén felmerül a tiltott állami támogatás lehetősége.

Rovatok