Index Vakbarát Hírportál

Az olimpia a legkockázatosabb beruházás

2017. február 5., vasárnap 10:33

Az Oxfordi Egyetem kutatóinak sokat idézett tanulmánya szerint az olimpiarendezés a legdrágább és pénzügyileg leginkább kockázatos nagyberuházás, ezért egy országnak vagy városnak érdemes komolyan mérlegelnie, hogy szüksége van-e a rendezésre, nehogy a saját bőrén tapasztalva kelljen eljutnia a fenti következtetésekig.

A tanulmány több korábbi kutatás eredményeit összegezve jut arra az eredményre, hogy az olimpia esetében lépik túl végleges költségek legnagyobb mértékben a tervezett költségeket.

Az utakra, hidakra és alagutakra vonatkozó számításokhoz a szerzők négy évig gyűjtötték az adatokat: összesen 258 építési projektet szedtek össze 20 különböző fejlettségű országból az 1927 és 1998 közötti időszakból. Ez alapján az útépítések végső költsége átlagosan 20, a hidak és alagutak költsége 34 százalékkal haladja meg a tervezett költségeket, a vasútépítés pedig átlagosan 45 százalékkal kerül többe a tervezett költségeknél.

Két másik tanulmány szintén átfogó statisztikai vizsgálat alapján arra jut, hogy a gátépítések költsége 90, a nagy IT-beruházások költsége (.pdf) pedig 107 százalékkal haladja meg a tervezett költségeket. Az olimpiánál ez a költségtúllépés viszont minden mást felülmúl, átlagosan 156 százalékkal lesz végül drágább a tervezettnél.

A tanulmány szerint az olimpia esetén többek között azért is ilyen gyakori és nagy mértékű a tervezett költségek átlépése, mert a többi nagyberuházásnál a határidő átlépése megoldható kötbér fizetésével, az olimpiát viszont nem lehet elhalasztani. Így amikor problémák adódnak, nem lehet a projekt elhúzása és a költségek növelése között egyensúlyozni.

Az is érdekes, hogy eddig az összes olimpia átlépte az eredetileg tervezett költségeket, míg ez más nagyberuházások esetén gyakori, de azért van rá ellenpélda (ahogy ez az ábra második diáján látható). Magáról a tanulmányról itt már írtunk hosszasabban.

Rovatok