Index Vakbarát Hírportál

A budapestiek a leggazdagabbak

2017. február 6., hétfő 07:58

Messze a budapestiek a leggazdagabbak Magyarországon: egy átlagos fővárosi nettó vagyona 17,3 millió forint, de országos szinten háromszoros eltérések is vannak. Az Észak-Alföldön mindössze 5,5 milliós átlagot mértek a statisztikusok; a vagyon nagysága pedig nemcsak a földrajzi régiótól függ, hanem a háztartás méretétől is, írja a Világgazdaság.

A magyarok vagyoni helyzete a KSH egy most közzétett kutatásából derült ki, amelyet még 2014 végén készítettek. Nem meglepő módon az országban elég nagy különbségek vannak a vagyoni téren mind az egyéni, mind a háztartásokra vetített vagyont nézve:

A felmérésből az is kiderült, hogy ahol stabilan van munkájuk az embereknek, ott nagyobb a vagyon mérete.

És arra is fény derült, hogy a gyermeket nevelők átlagosan vagyonosabbak, mint a gyermektelen háztartások: előbbiek 19,3, utóbbiak 14,3 milliós vagyonnal bírnak. Az egy főre eső vagyonban viszont természetesen a gyermektelenek állnak jobban 7,9-4,9 millió arányban.

A leghátrányosabb helyzetben a gyermeküket egyedül nevelő szülők voltak: ahol egy felnőtt és egy gyermek élt együtt, ott az egy főre jutó átlagos vagyon 3,5 millió forintot tett ki. A gyermekes háztartások közül a legnagyobb vagyonnal a 2 felnőtt, 1 gyermek típusú háztartások rendelkeztek.

Borítókép: Getty Images Hungary / Bloomberg

Rovatok