Index Vakbarát Hírportál

Budapest foglalkoztatásilag is bűnös város

2017. február 8., szerda 15:48

Tavaly budapesti cégek kapták a feketemunkáért kiszabott bírságok negyedét, több mint ezer esetben találtak illegálisan dolgozó embereket az ellenőrök a fővárosban.

Az ország egészét tekintve valamivel javult a feketemunka-helyzet tavalyhoz képest, 4875-ről 4459-re, azaz majdnem 10 százalékkal csökkent a megbírságolt cégek száma, írja a Napi.hu a NAV összesítése alapján.

A Napi szerint továbbra is főként a mikro- és kiscégek buknak le a feketemunkával, és amíg a korábbi listákban jellemzően megtalálhatóak voltak az ismertebb cégek, így például a személyszállítással foglalkozó Orangeways, addig a mostani listából szinte eltűntek ezek. 

A bírságoltak között kiemelkedő aránnyal képviseltetik magukat az élelmiszer-ipari (különösen a húsipari), a vendéglátó, a fuvarozó és a vagyonvédő vállalkozások.

Összességében viszont úgy tűnik, hogy a cégek immár jobban odafigyelnek arra, hogy ne szerepeljenek egy ilyen listán. Már csak azért sem, mert a munkaerőhiány miatt az álláskeresők jobban válogathatnak ajánlatok között és egyre inkább kiszűrik a bejelentés nélkül foglalkoztatókat.

Rovatok