Index Vakbarát Hírportál

Furcsa szervezet kapott 220 milliót a Miniszterelnökségtől, hogy erősítse a felvidéki magyar romák identitását

2017. február 9., csütörtök 09:51

"A felvidéki magyar romák identitástudatának megerősítése, a helyi termékek piaci pozíciójának megerősítése és a fiatal magyar családok közösségi önszerveződésének előmozdítása" - ez a Libertate nevű szlovák szervezet célja, amelyet a Miniszterelnökség 220 millió forinttal támogatott meg legutóbb.

A Libertate viszont eddig nem sokat tett le az asztalra, sőt egy kis rejtély is övezi, a Paraméter.sk szerint legalábbis amikor felkeresték a Libertate székhelyét Somorján, senkit nem találtak ott, a szlovák belügyminiszter szerint a társulás frissen alakult, mindössze egyetlen tagból áll, az ő kiléte azonban ismeretlen. Honlapja nincs.

Megkerestük a Miniszterelnökséget, hogy megkérdezzük, miért támogatták ezt az alig ismert szervezetet. A tárca kérdésünkre elmondta, a Nemzetpolitikai Államtitkárság feladata a határon túli magyarság megtartása, identitástudatuk megőrzése, ezért kiemelten fontosnak tartja az ehhez hozzájáruló szervezetek támogatását, segítését. A Szlovákia területén élő magyarság közösségi tudatának, identitásának erősítése érdekében részesült támogatásban a Libertate is.

A szervezet egyedi kérelem elbírálása szerint részesült támogatásban, nemzetpolitikai forrásból. Azt írták, hogy a pályázat elbírálása minden támogatás esetében hasonló szempontok szerint zajlik, és a Libertate a szerződéskötéshez szükséges feltételeknek eleget tett.

"A támogatás elszámolása más szervezetekkel megegyező módon, a velük kötött szerződés értelmében történik, tartalmi és pénzügyi elszámolás benyújtásával" - írták.

Rovatok