Index Vakbarát Hírportál

Milliókat kapnak a londoniak autócserére

2017. február 13., hétfő 11:58

Nagyjából 515 millió fontba (nagyjából 187 milliárd forintba) kerülne Londonnak a dízeles autók számának csökkentése – derül ki abból a jelentésből, amit a város főpolgármestere, Sadiq Khan ismertetett, írja a Bloomberg.

A terv alapján

A jelentésből kiderül, hogy a szegény környékeken sokkal rosszabb a levegő, mint a gazdagabbakban, ez indokolja, hogy a szegény háztartások kapjanak támogatást.

Khan egyik tavalyi választása ígérete volt, hogy kezd valamit a londoni szmoggal, amihez jelentősen hozzájárul az, hogy az Egyesült Királyságban minden második újonnan vásárolt autó dízeles. London levegője az európai mezőnyben is nagyon rossznak számít, és King's College kutatása alapján nagyjából évi tízezer haláleset kiváltó oka.

A jelentésből az is kiderül, hogy programot később országos szintre is kiterjesztenék. A program költségeit valamelyest csökkentheti, ha a javuló levegő miatt kevesebbet kell majd az egészségügyre költeni. A King's College tanulmányának számításai alapján a városnak a rossz levegő okozta megbetegedések kezelése nagyjából 1,4-3,7 milliárd fontba kerül évente.

Rovatok