Index Vakbarát Hírportál

8,5 millió forintra bírságolták a Sberbankot

2017. február 14., kedd 21:29

A Magyar Nemzeti Bank 8,5 millió forintra bírságolta a Sberbank Magyarország Zrt.-t, mert egyes fogyasztói kölcsönszerződéseinél megsértette a felszámítható késedelmi kamat felső mértékére vonatkozó előírásokat. A bankot kötelezték a fogyasztókra terhelt, összesen csaknem 14 millió forint késedelmi kamatkülönbözetet visszafizetésére is. 

Az MNB eljárása során a 2015. február 1. és 2016. szeptember 20. közötti időszakban történt késedelmi kamatszámításokat tekintette át, és megállapította, hogy a Sberbank mintegy 5 ezer fogyasztói kölcsönszerződésnél a jogszabályi maximumnál magasabb késedelmi kamatot fizettetett meg ügyfeleivel, összesen 13,8 millió forintot, így indokolatlan többletterhet róva a fogyasztókra.

A jegybank kötelezte a Sberbankot, hogy a jogtalanul beszedett késedelmi kamatkülönbözetet fizesse vissza ügyfeleinek, és az érintett fogyasztókat levélben is tájékoztassa. A bírság összegének meghatározásakor súlyosító körülménynek számított, hogy a jogsértő gyakorlat mintegy 5 ezer ügyfélszerződést érintett, enyhítő körülmény volt ugyanakkor, hogy a bank együttműködő magatartást tanúsított, a fogyasztókat ért anyagi hátrány gyors és teljeskörű megszüntetése érdekében már az eljárás folyamán intézkedési tervet dolgozott ki.

A Sberbank az érintett ügyfeleket már előzőleg értesítette, a kamatkülönbözetet visszatérítette, és intézkedett a hasonló esetek megelőzéséről.

Rovatok