Index Vakbarát Hírportál

A Közbeszerzések Tanácsában senki sem kap fizetést

2017. február 14., kedd 18:11

A közbeszerzési törvény idén januárban hatályba lépett módosítása szerint a Közbeszerzések Tanácsa tagjai tiszteletdíjra jogosultak, a tanács többségének egyetértése mellett a Közbeszerzési Hatóság elnöke ugyanakkor nulla forint tiszteletdíjat határozott meg 2017-re, írja az MTI.

Emellett Közbeszerzési Hatóság keretében működő KT kiadott két útmutatót is, az egyik a közbeszerzési törvény szerinti kizáró ok megfelelő alkalmazásához kíván segítséget nyújtani a jogalkalmazóknak. A kizáró okot az ajánlatkérők kötelesek alkalmazni.

A másik útmutató a 300 millió forint alatti építési beruházások szabályozásához kapcsolódik. A január 1-jén hatályba lépett törvényi változás szerint a 25 és 300 millió forint közötti építési beruházások esetén legalább öt gazdasági szereplőt kell felhívni, szemben a korábbi szabályozással, ami szerint 15 és 100 millió forint között legalább négy ajánlattevőt kellett felhívni. Az útmutató célja, hogy az ajánlatkérő a hasonló tárgyú közbeszerzési eljárásaiban lehetőség szerint váltogassa a legalább öt gazdasági szereplőt.

A Közbeszerzések Tanácsa a legutóbbi törvénymódosítás hatására 19-ről 13 tagúra csökkent, és a korábbi évenkénti 6 helyett legalább évi 10 alkalommal ülésezik.

Rovatok