Index Vakbarát Hírportál

EU–Kanada-tengely épül a liberális értékek védelmében

2017. február 16., csütörtök 12:28 | aznap frissítve

A kanadai miniszterelnök összefogásra szólította fel azokat az országokat, ahol hisznek egymás elfogadásában.

Példaértékű az Európai Unió és Kanada együttműködése az egész világban, mert nem csak gazdasági érdekeken alapszik, hanem szilárd közös értékeken – mondta Justin Trudeau kanadai kormányfő az Európai Parlamentben Strasbourgban, csütörtök délelőtt. „Mi hiszünk a demokráciában, az emberi jogok tiszteletében, a befogadásban és sokszínűségben.”

A legnagyobb progresszív liberális politikai világsztárnak számító Trudeau azután tartott beszédet az Európai Parlamentben, hogy az EU képviselő-testülete szerdán jóváhagyta az átfogó gazdasági és kereskedelmi megállapodást (CETA) Kanadával. A CETA eltörölte majdnem az összes vámot a két gazdasági térség között, európai cégek indulhatnak kanadai közbeszerzési pályázatokon, Kanada pedig hozzáférést kap az európai piachoz.

A kanadai kormányfő arra figyelmeztetett: most kell elkezdeni azon dolgozni, hogy kanadai és európai cégek tartalommal töltsék meg az egyezséget, és valóban profitálhassanak belőle a kisebb vállalatok is az óceán mindkét oldalán.

Ha sikerül, akkor a jövőben ez lesz a modell az összes többi kereskedelmi egyezménynek. Ha nem sikerül, ez lesz az egyik legutolsó.

Ha ugyanis Európa és Kanada nem tudja kitalálni, hogy hogyan dolgozzanak együtt, „melyik országok lesznek rá képesek, hogy megtalálják a közös hangot?” – kérdezte.

Bár pár napja még nagyon diplomatikus ankétot tartott vele, az óceán túlpartján már finoman odaszólt Donald Trumpnak, az Egyesült Államok elnökének is, amikor azt mondta: az egész világ jól jár egy erős Európai Unióval. Trump korábban azt jósolta, hogy Nagy-Britannia után még több ország fog kilépni az Európai Unióból, és kijelentette, hogy az EU nem más, mint Németország eszköze a saját érdekeinek az érvényesítésére.

Úgy bánt Trumppal, mint a hímes tojással

Trudeau-nak esze ágában sem volt, hogy egyértelműen a szemére vessen bármit az amerikai elnöknek, Donald Trumpnak. Sőt, kiemelte, hogy a tárgyalásai Washingtonban és Európában is ugyanarról szóltak, és ugyanabban egyeztek meg: hogy a kormányoknak gazdasági növekedést és lehetőségeket kell teremteniük.

„Tudjuk, hogy olyan időkben, mint a mostani, az élére kell állnunk a világgazdaságnak, nem szabad hagyni, hogy bábuként rángasson minket.” Trudeau úgy értékeli, hogy a kanadai és az európai gazdaság összekötésével megteremtik a fejlődés feltételeit.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !

Rovatok