Index Vakbarát Hírportál

Állami támogatást kérnek a könyvkiadók

2017. február 21., kedd 09:12

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) szerint az Alexandra-cégcsoport tartozásai miatt bajba került könyvkiadókat a társasági adórendszer (tao) kedvezményezetti körébe vonva lehetne kártalanítani - derül ki a Világgazdaság keddi számából.

Katona Ildikó a lapnak azt mondta, hogy a Matyi Dezső Alexandra-alapító vagyonát a pécsi PMFC fociklub üzemeltetése is eléggé lecsökkentette, és az egyesület évekig függött a kultúrát kevésbé támogató taótól. Ezért ha valaki hasznot húzott a könyvpiacból, az belefizethetne egy szolidaritási alapba, hogy a pórul járt kiadók által remélt állami segítség mellett a versenyszféra is kivegye a részét a kárpótlásból.

Az Alexandra-nagyker Könyvbazár Kft. hárommilliárd forintot meghaladó adósságot halmozott fel könyvkereskedelmi partnerei felé, és jelenleg patthelyzet van a cégcsoport másik tagjával, a boltokat üzemeltető Rainbow Üzletlánc Kft.-vel kialakult elszámolási vita miatt.

A kiadók túlnyomó többsége már visszahívta könyveit az Alexandra bolthálózatából, és a szerződések szerinti 30-60 nap leteltével peres úton próbálja behajtani a Könyvbazár Kft. tartozásait. Az értékesítési hálózat esetleges átvételéről hétfőn kezdődtek a tárgyalások az Rainbow Kft. és a Central Media csoport között. Az ügyről itt írtunk részletesebben.

Rovatok