Index Vakbarát Hírportál

Leverte az Üremi Sodort a Tuti Tipp Csigát

2017. március 9., csütörtök 14:56

Huszonnégy nyolctojásos, valamint kilenc négytojásos, csiga formájú, levesekhez kínált száraztésztát vizsgált meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A tészták nem voltak veszélyesek, viszont a minőségükkel már nem volt minden rendben, ami miatt a Nébih nagyjából 400 ezer forintnyi büntetést is kiosztott - derül ki a hivatal közleményéből.

Konkrétan az volt a baj, hogy a gyártók és a forgalmazók a termékek jobb minőségére utaló megkülönböztető jelöléseket tüntettek fel, mint például „Prémium”, „Kiváló minőség”, de azt már nem tudták igazolni, hogy tésztájuk a forgalomban levő hasonló termékekhez képest valóban magasabb minőséget képvisel.

Az ellenőrzések során összesen 23 termék esetében merült fel kifogás. A jelölési hibákért figyelmeztetésben részesülnek a vállalkozók, míg a négy súlyosabb minőségi probléma miatt bírságot szab ki a hatóság, ennek a teljes össze nagyjából 400 ezer forint.

A vizsgálatból az is kiderült, hogy

A korábbi Szupermenta terméktesztekhez hasonlóan ezúttal is laikus és szakértő kóstolók pontozták a termékeket. A külső megjelenés, szín, íz, illat és állomány értékelése alapján a nyolctojásos csigatészták között első lett az Auchan Csiga, második a Marton száraztészta, harmadik pedig a Spar csigatészta. A négytojásos tészták között az Ürömi Sodort csiga terméke nyerte el a kóstolók tetszését. Másodikként végzett a Tuti Tipp Csiga száraztészta, a dobogósok sorát harmadik helyen az Izsáki Házitészta Préselt csiga zárta.

Rovatok