Index Vakbarát Hírportál

50 ezer közmunkást akarnak a piacra tolni Varga Mihályék

2017. március 10., péntek 13:27

A kormány, úgy látszik, szépen-lassan rájött, hogy a közmunka program sok mindent csinált, csak azt nem, amivel a létezését azzal igazolták: nem vezet  vissza a munkaerőpiacra. Ez a felismerés olvasható ki Varga Mihály szavaiból, aki az MTI-nek pénteken azt mondta, hogy

Az elkövetkező időszakban 150 ezerre akarja csökkenteni a kormány a közfoglalkoztatottak számát a tavaly év végi 197 ezerről,

hogy az így a piacra kikerülő 47 ezer emberrel enyhítsék a munkaerőhiányt. A miniszter szerint a közmunka program túl statikus, ezért változtatni kell rajta, ezért a kormány 40 milliárd forintot fog költeni a közfoglalkoztatásból kivezető gazdaságélénkítő és mobilitást könnyítő intézkedésekre. 

A mobilitás könnyítésének az is a része a miniszter elmondása szerint, hogy szigorítják a közmunka rendszerét, vagyis 

"Ha valakit igazoltan, minden erőfeszítés ellenére sem sikerül versenypiaci elhelyezkedési lehetőséghez juttatni, akkor természetesen maradhat a közfoglalkoztatásban" - fűzte hozzá a miniszter. 

A szakképzettséggel rendelkezők mellett a 25 évnél fiatalabbak sem lehetnek majd közmunkások, csak akkor, ha az Ifjúsági garancia rendszerben megvalósuló munkaerő-piaci program nem kínál számukra reális egyéb lehetőséget. 

Hogy a 40 milliárd forintból költenek-e majd valami olyan programra is, ami azon kívül, hogy kikényszeríti az embereket a munkaerőpiacra, segít is-e nekik valahogy elhelyezkedni vagy új képzettségeket szerezni, arról sajnos nem beszélt a miniszter. Pedig a munkaerőhiányt nagyrészt nem az okozza, hogy nincs elég munkanélküli a piacon, sőt, a munkaerőhiány abban a régióban (az Észak-Alföldön) a második legnagyobb az országban, ahol a munkanélküliség a legmagasabb.

Sokkal inkább  van összefüggésben a munkaerőhiány azzal, hogy a magyar dolgozók nem elég képzettek vagy nem úgy képzettek, ahogy azt sok munkáltató elvárja. Ezen pedig nem változtat az, hogy valakinek van-e egy jó pár évvel ezelőtt megszerzett szakiskolai végzettsége.

Rovatok