Index Vakbarát Hírportál

OKSZ: A kisboltok és a fogyasztók járnak a legrosszabbul a kormány terveivel

2017. március 16., csütörtök 15:21

A Miniszterelnökség és a Nemzetgazdasági Minisztérium ugyan a fogyasztók és a dolgozók védelmével indokolja azokat a tervezett intézkedéseket, amelyeket az Index a múlt héten nyilvánosságra hozott, de az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerint pont a fogyasztók, a kereskedelemben dolgozók és a kisboltok járnának igazán rosszul akkor, ha ezeket be is vezetnék.  A többek között a külföldi tulajdonú kereskedelmi láncokat is képviselő szövetség csütörtöki közleményében részletesen reagál a kormány javaslataira. 

Ezekről a javaslatokról kedden egyeztettek a Nemzetgazdasági Minisztérium képviselői a szakmai szervezetekkel, bár inkább csak tájékoztatták a meghívottakat, egyeztetés nem nagyon volt. Az OKSZ a közleményében meg is jegyzi, hogy a kormány az egyeztetés előtt semmilyen tájékoztatást nem adott arról, hogy milyen javaslatokról lesz szó, csak ott kaptak egy kétoldalas összefoglalót. Ahogy kedden írtuk, ebből az derült ki, hogy még mindig azokat a lépéseket tervezik bevezetni, amelyek az Index által megszerzett előterjesztésben szerepeltek.

A kereskedők szervezete csütörtökön részletesen is kifejtette a véleményét a kormány javaslatairól: 

A szervezet emellett azt írja, kérte a kormányt, hogy mutassák be azokat a hatástanulmányokat, amelyeket Lázár János állítása szerint elkészítettek, és amikre alapozva Lázár a múlt heti kormányinfón azt állította, hogy az áruházak költségeit növelő intézkedések miatt nem emelkednének az árak, így a fogyasztók nem járnának rosszabbul ezek miatt. Az OKSZ szerint ugyanis szinte biztos, hogy a kormány javaslatai áremelkedéssel járnának.

Rovatok