Index Vakbarát Hírportál

Gyanúsan jól értesültek voltak a legnagyobb letelepedési kötvényes cég tulajdonosai

2017. március 18., szombat 09:14

A legnagyobb letelepedési kötvényes cég tulajdonosai már azelőtt tudhattak a kötvényprogramról, hogy azt megszavazta volna a parlament - írja a Magyar Nemzet. 

A cikk szerint a legnagyobb piacot, Kínát lefedő Hungarian State Special Debt Fund (HSSDF) végső tulajdonosai, három Brit Virgin-szigeteken bejegyzett cég Rogán Antal letelepedési kötvényes módosító javaslata környékén került megalapításra. A Prime Ally Limited (30 százalékos tulajdonos) az indítvány előtt egy nappal, a másik két cég, a Star Wealth Global Limited (25 százalékos tulajdonos) és az Ace Deal Investments (45 százalékos tulajdonos) pedig a benyújtást követő napokban lett bejegyezve az adóparadicsomban. 

A HSSDF miután megkapta az engedélyt az országgyűlés gazdasági bizottságától a kötvényárusításra, kiszervezte a legnagyobb hasznot hozó tevékenységet a hasonló nevű, Hongkongban bejegyzett Hungarian State Special Debt Managementnek, amit szintén a parlamenti végszavazás előtt alapítottak. Ez a cég zsebelte be aztán a kötvényenkénti közel 15 millió forintos szolgáltatási díjat. A HSSDF az összesen eladott 4700 kötvény mintegy 85 százalékát értékesítette, tehát rengeteg pénzről beszélünk. 

Nem ez az első időzítésbeli furcsaság a kötvényes vállalkozások körül, a Magyar Nemzet korábban azt is kiderítette, hogy két másik offshore cég a letelepedési kötvények forgalmazásához szükséges kérvénye négy nappal azelőtt érkezett a gazdasági bizottsághoz, hogy a szükséges liechtensteini engedélyeket megkapták volna. 

Rovatok