Index Vakbarát Hírportál

Varga: Nem lesz adóemelés

2017. március 20., hétfő 07:54

Bár az Indexnek hosszú ideje nem ér rá interjút adni, a Magyar Idők című kormánylap hasábjain keresztül most mégis lehetőség nyílt megismerni Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter elképzeléseit a megfelelő közteherviselésről, illetve a kormány adóterveivel kapcsolatban.

Az interjúból kiderült, hogy Varga „megdöbbentőnek” tartja Botka László MSZP-elnök luxusadótervét, illetve azt, hogy az MSZP új adóterhet vezetne be, jelen esetben a gazdagok számára. Varga ezzel kapcsolatban azt mondta, a kormány semmilyen új adó kialakításán nem dolgozik, és nem is tervez ilyet. 

Az állami bevételeket a tehernövelés helyett úgy garantáljuk, hogy visszaszorítjuk a feketegazdaságot, vagyis megpróbáljuk minden érintettől beszedni az előírt adót.

A tárcavezető arról nem nyilatkozott a lapnak, hogy az adókivetési moratórium a választásokon túl is tartani fog-e, illetve hogy szerinte új adó kivetésének minősül-e mondjuk a kiskereskedelmi szektor szívatása, amely a szupermarketek várható költségnövekedése miatt várhatóan áremelést jelent majd a fogyasztók számára. 

Botka terve egyébként arról szól, hogy fizessen plusz adót az, akinek 1 millió forintnál nagyobb a havi jövedelme, akiknek 100 millió forintnál több a vagyona, és 100 hektárnál több földje van. A szocialista politikus szerint évi 300 milliárd forintot lehetne beszedni az új intézkedéssel, ezt a szegényebbek felzárkóztatására fordítanák. 

Ezzel kapcsolatban Varga azt mondta, ő „nem tarja erkölcsös és észszerű gondolatnak újabb közteherrel sarcolni azokat, akik legális, adózott jövedelemből vásároltak például otthont maguknak vagy a családjuknak”.

A nemzetgazdasági miniszter azt is közölte, hogy amennyiben hasonló nívón szeretnénk élni, mint Nyugat-Európa egyes népei, akkor a következő években Magyarországon a munka kell, hogy a legfontosabb legyen. Jobb minőségű munkára, nagy hozzáadott értékre és versenyképes gazdaságra van szükség. Ezt munkahelyteremtéssel és az adók csökkentésével támogathatja a mindenkori kormány.

Varga szerint viszont „a segélyezés – ellenzéki ígére­tekben szereplő – előtérbe helyezése, a teljesítménytől és a szociális helyzettől független állami támogatások kifizetése ezzel csak ellentétes hatást válthatna ki.

Rovatok