Index Vakbarát Hírportál

Már nem olyan sokkal olcsóbbak a használt lakások, mint az újak

2017. március 21., kedd 05:45

Csökken az árkülönbség a használt és új építésű lakások között, de a lakásvásárlók sajnálatára nem azért, mert olcsóbbak lettek az új lakások. Az Otthontérkép felmérése szerint ugyan még mindig emelkedik az új lakások ára, a használtak viszont gyorsabban drágulnak, így csökken a két kategória között az árkülönbség. 

Az új és használt lakások közötti különbség már az elmúlt 10-12 hónapban csökkent. Az új és az újszerűek között idén márciusra harmadára esett a különbség 2016 első negyedéhez képest, az új lakások pedig idén már csak 13 százalékkal drágábbak a jó állapotú használt lakásoknál, míg tavaly még 20 százalékos volt a különbség. Ennél kevésbé, de csökkent az árkülönbség a felújított és közepes ingatlanok és az új építésűek között is.

Mester Nándor, az Otthontérkép.hu vezető elemzője szerint a két csoport közötti árkülönbség csökkenése addig folytatódhat, amíg azok, akik új építésű lakásokba akarnak költözni, a mostaninál nagyobb arányban nem kezdik majd árulni a lakásaikat, hogy ezzel is előteremthessék az önerőt. Ezzel növekszik majd a teljes használt-lakás kínálat, ami először lassítja majd az áremelkedést, majd az árak stagnálását, aztán pedig akár kisebb csökkenését is hozhatja a használ ingatlanoknál. Az Otthontérképnél arra számítanak, hogy tovább differenciálódik a használt lakások piaca, vagyis növekszik az árkülönbség az újszerű vagy felújított, de jó helyen lévő, illetve a közepes vagy rossz állapotú lakások között.

Budapesten 2015 vége és 2016 vége között 18 százalékkal nőttek az új és használt lakásokra vonatkozó kínálati átlagárak. A legdrágábbnak Budán továbbra is az I., II., XII. kerület, Pesten pedig a fővárosi listát jó ideje vezető V. kerület számít. Az erősödő kereslet miatt 2017 márciusában még mindig az a jellemző, hogy a nagy lakásberuházásokkal piacra lépett ingatlanfejlesztők viszonylag könnyedén érvényesíthetik a dráguló bekerülési költségeket a végső árakban. Egyes lakóparkoknál – főleg a VIII., a XI., és a XIII. kerületben – a lakások negyedét-harmadát, vagyis több ezer lakást gyakorlatilag a tervezőasztalról eladják, még a megemelt áron is. 

Rovatok