Index Vakbarát Hírportál

Kósa: a Heineken vörös csillaga politikai jelkép, a Converse-é nem

2017. március 22., szerda 09:35

Bár elég sok jel mutat arra, hogy nagyjából semmi értelme nem lenne nekitámadni a Heinekennek a Csíki Sörrel kapcsolatos balhé miatt, Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője szerda reggel azt nyilatkozta, hogy csak azért sem tágítanak az erre vonatkozó törvényjavaslattól. 

Kósa konkrétan blöffnek nevezte azt a feltételezést, hogy visszalépnének a lex Heinekennek keresztelt tervezettől, amely hivatalosan az önkényuralmi jelképek kereskedelmi felhasználását tiltaná, így pedig a holland sörmárka logóján szereplő vörös csillagot is elmeszelné. 

De az is kiderült, hogy bár vissza nem lépnek, nem igazán tudják még, hogy mi lesz. Csak annyi biztos, hogy a Heinekent meg akarják szívatni, és kész.

A Fidesz frakcióvezetője a kormányzati médiában, egész pontosan a TV2 Mokka című műsorában azt mondta: a témát megvitatták, és semmilyen döntést nem hoztak. Megállapították, hogy a kérdés bonyolult, inkább a célokat szerették volna kijelölni. Hozzátette: a cél az, hogy akár jópofának tartja valaki, akár nem, „se horogkeresztes pólót, se sarló-kalapácsos sört ne lehessen árulni”. 

Kósa az MTI beszámolója szerint érdekes eszmefuttatásba keveredett, így például azt mondta, hogy

Kósa Lajos a tervezett szabályozással kapcsolatban azt mondta: meg kell teremteni annak a lehetőségét, hogy adott esetben ezt egy nemzetközi fórumon is meg tudják védeni. 

Ez egyébként szakértők szerint elég nehéz lesz. Ezt kedden maga Kósa is elismerte, amikor arról beszélt, hogy a törvényjavaslat nem jó így, a szövegről vita van a Fideszben. Nem akarnak olyan szabályozást hozni, amely Magyarországot komoly pénzbüntetéssel járó perekkel fenyegeti, ahogyan olyat sem, amely „Btk.-s alakzattal” fenyegeti azokat a kereskedőket, akik ilyen márkákat forgalmaznak.

Rovatok