Index Vakbarát Hírportál

20 millióra bírságolta a Cofidist a jegybank

2017. március 23., csütörtök 10:47

Az MNB 20 millió forint bírsággal sújtotta a Cofidis Magyarországi Fióktelepét az adósságfék-szabály megsértése miatt - derül ki a Magyar Nemzeti bank sajtóközleményéből. A Cofidis egyes hitel- és pénzkölcsön-szerződései a fogyasztók túlzott eladósodásához vezethettek, és a jegybank nyilvántartási és adatszolgáltatási problémákat is feltárt.

Az MNB 2015 január 1.-től  hivatalból végzett célvizsgálat keretében tárta fel, hogy a cég nem tesz maradéktalanul eleget a jövedelemarányos törlesztőrészletre (JTM) és a hitelfedezeti mutatóra (HFM) vonatkozó jogszabályoknak, az úgynevezett adósságfék-előírásoknak. A fióktelep több, hitelkiváltással együtt folyósított szabad pénzeszköznél nem alkalmazta a JTM-előírásokat, egyes esetekben a limitnél magasabb törlesztőrészletet határozott meg. Olyan ügyleteket is találtak, akiknél a JTM meghatározásánál figyelmen kívül hagyták a pár nappal korábban szintén általuk folyósított hitel törlesztőrészletét.

Forintalapú, ingatlan fedezet mellett nyújtott jelzáloghitel esetén, ha a hiteligénylő összevont havi nettó jövedelme 400 ezer forint alatti, a havi törlesztő részlet legfeljebb a jövedelem 50 százaléka, míg a felvehető hitel összege a megvásárolni kívánt ingatlan értékének maximum 80 százaléka lehet.

A JTM-problémák mellett a fióktelep hitelkihelyezéssel összefüggő belső folyamatai és nem álltak összhangban a túlzott eladósodást megakadályozó előírásokkal, illetve nyilvántartási hiányosságok miatt az előírt mértékű törlesztőrészlet sem volt szabályszerűen meghatározható az új hitelkihelyezéseknél.

Mindezek miatt az MNB csütörtöki határozatában kötelezte a Cofidist, hogy a hitel és pénzkölcsön nyújtási tevékenységét igazítsa a vonatkozó jogszabályi előírásokhoz, és 20 millió forint bírságot szabott ki a fióktelepre.

Rovatok