Index Vakbarát Hírportál

Négy magyar régió az unió legszegényebbjei között

2017. április 1., szombat 08:50 | aznap frissítve

Csütörtökön publikálta az Európai Bizottság az uniós régiók legutóbbi fejlettségi statisztikáit az Eurostat 2015-ös adatai alapján. A 263 régiót az egy főre jutó GDP vásárlóerő-paritáson számolt értéke szerint pontozták és rangsorolták, Magyarország a versenyképességi rangsorban is rosszul teljesítő négy régiója az utolsó húszba került. 

Az adatok szerint gazdasági mutatók alapján a legfejlettebb régió a Belső-London, ami az uniós átlag 580 százalékát hozza, utána következik messze lemaradva Luxemburg, majd Hamburg 264 illetve 206 százalékkal. A top20-ban nem meglepő módon többnyire az alapító országok képviseltetik magukat, de rajtuk kívül befért az Egyesült Királyság és Ausztria, a keleti tagállamok közül pedig Szlovákia és Csehország is egy-egy régióval. Az adatokból látszik az is, hogy a brexittel az unió magasan a legfejlettebb és legversenyképesebb régió fognak kiválni a közösségből. 

A legszegényebb húszban viszont nem kizárólag az újabb, keleti tagállamok régióit találjuk. Az evidens, hogy a gazdasági válságtól és megszorításoktól tépázott Görögország több régióval is képviselteti magát. Eggyel érdekesebbnek tűnhet, hogy az utolsó előtti helyen a Mayotte nevű francia régiót találunk, de itt van egy kis csalás: ez a franciák tengeren túli megyéje, az Indiai óceánon található Afrika és Madagaszkár között. Mayotte-ban az uniós átlagnak csak a 32 százaléka a gazdasági fejlettség, de még így is meg tudta előzni az abszolút utolsó Severozapadent, ami Bulgária és egyben az EU legfejletlenebb helye.

Magyarország négy régiója található a legrosszabb húszban, név szerint Észak-Alföld (43 százalék) Észak-Magyarország (45 százalék), Dél-Dunántúl (45 százalék) és Dél-Alföld (48 százalék). Igaz, a négyből három fel tud mutatni elmozdulást a két évvel ezelőtti értékhez képest: Észak-Magyarország a 2015-ben kijött mutató szerint még az uniós átlag 40 százalékán állt, Észak-Alföld a 42 százalékán, Dél-Alföld pedig 45 százalékon. 

Az ország legfejlettebb régiója természetesen a Budapestet is tartalmazó Közép-Magyarország 105 százalékkal, vagyis GDP tekintetében a főváros és környéke már beérte az EU átlagát. Az ország meglehetősen szét van szakadva fejlettség szempontjából, Észak-Magyarországon a mért mutatók még a felét sem érik el a közép-magyarországi értékeknek.

Ez azonban egyáltalán nem kirívó, az unió legfejlettebb tagállamaiban is előfordul két-háromszoros szorzó a régiók alja és teteje között. Ráadásul hazánkban egy másik régió sincs, ami megszorongatná a főváros környékét, a második Nyugat-Dunántúl is csak 75 százalékon áll.

Hasonló cipőben jár még Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Románia is, a nyugati országok közül pedig Portugália. A szomszédaink legjobban teljesítő régiói egyébként többnyire lenyomják Közép-Magyarországot, Pozsony környéke 188 százalékon, Mazowieckie 109 százalékon, Prága 178 százalékon, Bukarest-Ilfov pedig némileg meglepő módon az osztrák Westösterreichhel egyenlő szinten,136 százalékon áll. 

Rovatok