Index Vakbarát Hírportál

Egyre nehezebb jogosítványt szerezni

2017. április 7., péntek 15:38

2012 óta kisebb megszakításokkal folyamatosan csökken az autósiskolák száma Magyarországon – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adatbázisából.

2012-ben még 692 darab olyan vállalkozás működött Magyarországon, aminek a fő tevékenysége járművezető oktatás volt, az idei évre ez a szám 598 darabra csökkent. A szektor árbevétele ugyanakkor a 2012-es 10 milliárd forint körüli összegről 2015-re 13 milliárd forintra nőtt. Az alkalmazotti létszám változásából látszik, hogy a munkaerőhiány súlyosan érintette az ágazatot.

A vizsgált időszakban a vállalkozások összlétszáma, az egyéni vállalkozásokat nem számítva, 2012-es 1123 főről 2017-re 861 főre csökkent. Ehhez jön még az a kb. 3500 szakoktató, akik többsége megbízási szerződéssel, vagy vállalkozói igazolvánnyal végzi tevékenységét.

A cégeket évek óta sújtja, hogy kicsi profitot lehet az iparágban elérni, és hogy sokan mennek el dolgozni más iparágakba, vagy külföldre. A csökkenő oktatói létszám és az oktatók elöregedése, valamint a pár éve megemelt kötelező gyakorlati óraszám miatt ma sokkal több időbe kerül a jogosítvány megszerzése, mint 10 évvel ezelőtt (erről a jelenségről itt írtunk korábban).

Nem enyhítette az ágazat munkaerő-problémáinak megoldását az sem, hogy 2005 és 2014 között a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) szüneteltette a szakoktatók képzését a tananyag megújítása érdekében. A képzés újraindításának eredményei pedig még nem látszanak sem a cégadatokban, sem jogosítvány megszerzésének idejében.

A helyzet különösen vidéken súlyos, hiszen az autósiskoláknak csak a 63 százaléka működik Budapest és Pest megyén kívül. Ugyanakkor ezek a cégek egy növekvő piaci igényt kell, hogy minél rövid idő alatt kiszolgáljanak, hiszen az NKH közleménye szerint a KRESZ tanfolyamra jelentkezők és az azt sikeresen elvégzők aránya egyaránt dinamikusan növekedett 2015-2016-ban.

Rovatok