Index Vakbarát Hírportál

Kósa: Áprilisban a parlamentben lesznek a kormány kereskedelmi lépései

2017. április 11., kedd 12:33

Nincs még döntés a kiskereskedelmi szektort érintő kormányzati javaslatokról, de még áprilisban előterjesztik majd az ezekkel kapcsolatos indítványt - ezt mondta keddi sajtótájékoztatóján Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője. A kormány vasárnapi szabadnappal és bérpótlékkal, a minimális eladói létszámmal, a kisker láncok reklámköltésének korlátozásával és a Nébih élelmiszer-vizsgálatára hivatkozott egyéb kereskedelempolitikai javaslatairól márciusban írtunk először, hétfőn pedig beszámoltunk az egyelőre még nem nyilvános legújabb változatról

Kósa fogyasztóvédelmi okokkal magyarázta azt a tervet, hogy forgalom- vagy négyzetméter-arányosan minimális eladói létszámot írna elő a kormány, ahogyan azt is, hogy ha egy Magyarországon és külföldön is forgalmazott termék beltartalma eltérő, azt fel kellene tüntetni az árun. A politikus azt mondta, 

Felmerült a kéretlen reklámok kérdése is,

de jelezte, hogy ő nem támogatja a reklámra fordítható összeg korlátozásának tervét, mert ez sérthetné a gazdálkodás szabadságát. Többször is hangsúlyozta, hogy döntés egyik kérdésben sincs, de a témában még áprilisban várható parlamenti előterjesztés.

A kormány terveinek újabb változatára közben reagált a legnagyobb kereskedelmi láncokat tömörítő Országos Kereskedelmi Szövetség. Az OKSZ közleményében az áll, hogy a március 14-i egyeztetés óta a kormány "sajnálatos módon" nem reagált a problémáikra és felvetéseikre (míg, ahogy tegnap írtuk, a CBA és a Coop láncokat képviselő szervezetekkel külön is egyeztetett a kormány áprilisban).

Az OKSZ szerint a javaslatok továbbra is ütköznek a vásárlók érdekeivel. A reklámújságok betiltása és a reklámbüdzsék megvágása például pont ellentétesen hatna, mint ahogy arra a kormány hivatkozik, vagyis pont a tudatos vásárlást nehezítené meg, hiszen a vásárlók nem tudnák összehasonlítani a különböző üzletek árait. A kötelező létszámbővítés az OKSZ szerint lehetetlen a jelenlegi munkaerő-piaci körülmények között, így ez a lépés egy bújtatott adónak számít. 

A közleményben az áll, hogy az OKSZ kész együttműködni a kormánnyal és az ellenőrző hatóságokkal is, és sürgeti, hogy a kormány a javaslatairól folytasson még érdemi vitát az érintett cégek képviseletével. 

Rovatok