Index Vakbarát Hírportál

Feljelentik a katasztrófavédelem kéményseprőit

2017. április 13., csütörtök 08:26

Feljelenti az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot (OKF) a Kéményseprők Országos Szakszervezete (KOSZ), írja az Mno.hu.  A KOSZ szerint az OKF kéményseprői munkaidőben, állami eszközökkel egy magáncég nevében csinálnak országosan kéményseprői munkákat az ipari felhasználóknak. Miközben az OKF kirúgással fenyegeti szerintük azokat a kéményseprőket, akik nem akarnak ebben közreműködni.

Az ipari kémények ugyanis a bevételt jelentő piac, a rezsicsökkentés és egyéb szabályozások miatt tavaly július óta ugyanis a lakossági kéményellenőrzést kötelező ingyen megcsinálnia a kéményseprőknek. Ezzel párhuzamosan a cégektől viszont kéményenként már 10-20 ezer forintot is le lehet akasztani egy-egy ellenőrzésért.

Vámos Csaba, a KOSZ elnöke annyit mondott el, hogy szerintük az OKSZ közreműködésével létrejött egy bonyolultabb tulajdonviszonyokkal induló vállalkozás, ami gyorsan országos engedélyt is kapott az üzleti szektor kéményeinek ellenőrzésére. Ezért hogyha valahol megtudják az OKSZ kéményseprői, hogy egy vállalkozás kéményeit ellenőrzik épp, akkor "személyiséget váltanak" és az állami eszközökkel és információkkal elvégzett ellenőrzés után már a magáncég nevében állítanak ki számlát-.

Vámos megjegyezte, hogy az "ingyenes" kéményseprés a lakosságnak valójában 6,5 milliárd forintba kerül nagyjából évente. Csak a mostani szabályokkal nem egyenesen fizetik ki az emberek a kéményseprőknek ezt, hanem közvetettebb utakon. A egész kéményellenőrzési ágazat évente nagyjából 15-18 milliárd forint bevételt termel.

AZ OKF mondjuk korábban cáfolta, hogy ilyesmi cégalapításhoz köze lenne, vagy az üzleti szféra kéményei felé terjeszkednének.

Rovatok