Index Vakbarát Hírportál

Jászai Gellért kontra Jászai Gellért: vételi ajánlat a Konzumra

2017. április 13., csütörtök 12:51

Jászai Gellért és Mészáros Lőrinc növelné a részesedését a Konzum Nyrt.-ben, de Jászai Gellért – mint a Konzum igazgatóságának a tagja – ellenzi az ajánlat elfogadását. Ilyen furcsaságokhoz vezethet a tőkepiaci törvények betartása.

A Konzum PE Magántőkealap kötelező nyilvános vételi ajánlatot tett a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) forgó Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt. részvényeire. A vételi ár 86,64 forint, ami a törvényi minimumnak felel meg. Az ajánlati ár ugyanis megegyezik az ajánlat, felügyelet részére történő benyújtását megelőző 180 nap súlyozott tőzsdei átlagárával. A nyilvános vételi ajánlatot április 14. és május 15. között lehet elfogadni.

A Konzum igazgatósága gyorsan véleményezte is az ajánlatot, és azt mondta, hogy mivel az aktuális ár már 132 forint, nem javasolja a a részvényeseknek, hogy elfogadják ezt az ajánlatot. Mi történhetett? A Konzumot meghatározó és egymással összehangoltan fellépő Mészáros Lőrinc, Jászai Gellért kettős szeretné megvenni a papírokat, de a Mészáros és Jászai által támogatott igazgatóság (vagyis maga Jászai Gellért, az ő legközvetlenebb kollégája, Linczényi Aladin és Forczek László pécsi üzletember) ellenzi ezt? A bal kéz nem tudja mit csinál a jobb? Nem erről van szó, sokkal egyszerűbb a magyarázat.

A Jászai–Mészáros-kör együttesen átlépte a nyilvános, tőzsdén jegyzett társaságban a 33 százalékos tulajdonhányadot. Ilyenkor a tőkepiaci törvény szerint vételi ajánlatot kell tenniük. Valójában azonban talán nem is szeretnének száz százalékot, hiszen nem kívánják elhagyni a tőzsdét, és már, minden többségi döntéshez bőven elegendő részesedésük van (90 százalék fölé tippelhető az érdekeltségeik együttes súlya).

Az igazgatóságnak kötelező véleményeznie az ajánlatot. Azt pedig nehéz lenne megvédeni, hogy a részvényesek érdekeit követő igazgatóság miért gondolja úgy, hogy a tőzsdei értékítélet alatt 46 forinttal látja a helyes és elfogadható árat. Ha pedig az igazgatóság ezt nem tudja alátámasztania, akkor árfolyam-manipulációt követett volna el. Vagyis ez volt a legegyszerűbb út, ha nem támogatta az ajánlatot.

A következő egy hónapban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által is már elfogadott szabályos vételi ajánlat tehát le fog menni, ám annak érdemi hatása nem lesz a Konzum tulajdonviszonyaira.

Rovatok