Index Vakbarát Hírportál

Új igazgatókat kértek a Teslába, Musk kiröhögte a felvetést

2017. április 13., csütörtök 09:26

Óriási befektetési alapok, többek közt például a világ egyik legnagyobb magánnyugdíjalapja, azaz a kaliforniai tanárok nyugdíjalapja vagy épp a nagy Hermes Equity Ownership Services és a CtW Investment kérte hétfőn levélben a Teslát, hogy legyen átláthatóbb, és ne legyenek annyira bebetonozva az igazgatósági tagok, igazodjanak a változásokhoz, írja a Reuters.

Már csak azért is, mert a tőzsdei bevezetés óta elég kevéssé változott a Tesla vezetése, miközben az USA legnagyobb autógyártójává vált. Már nem eladott autókban vagy bármi ilyesmiben, hanem részvényértékben: a Tesla a piaci kapitalizáció alapján nemrég meghaladta a General Motors (GM) értékét, bár a mostani 50,3 milliárd dolláros (nagyjából 14 700 milliárd forintos) értékükkel újra visszacsúsztak a GM mögé.

Szóval a cég nagybefektetőinek egy csoportja azt kérte Musktól, hogy vegyenek be két új, függetlenebb vezetőt az igazgatótanácsba, hogy megjelenjen egy kissé kritikaibb szemlélet is a cég vezetésében, az „esetleges csoportdinamikai” hibákra rávilágítva a most hétfős igazgatótanácsban.

Musk annyit reagált erre, hogy

akkor vegyenek Ford-részvényeket a hőbörgők,

a Ford vállalatirányítása fantasztikus. Aztán később hozzátette, hogy majd vesz be új igazgatókat, de nem azért, mert befektetők kérték, hanem mert már korábban eldöntötték.

@Reuters This investor group should buy Ford stock. Their governance is amazing ...

— Elon Musk (@elonmusk) April 12, 2017

Az igazgatótanácsban mindenesetre ott van Musk testvére, Kimbal Musk is, valamint a nemrég felvásárolt SolarCity volt pénzügyi vezetője, Brad Buss. A Solarcity nevű napelemes cég felvásárlása után egyébként 13 százalékot esett a Tesla részvényárfolyama.

A Tesla 76 230 autót adott el tavaly, a tervezett 80 ezer helyett. Az összehasonlítás kedvéért: a GM-től 10 millió autót vettek, a kigúnyolt Ford 6,7 millió kocsit tudott eladni.

Rovatok