Index Vakbarát Hírportál

Bíróságon támadják meg zöldszervezetek Paks II engedélyét

2017. április 19., szerda 13:06

Bíróságon támadja meg a Greenpeace és az Energiaklub Paks II környezetvédelmi engedélyét - derül ki a két szervezet sajtóközleményéből. 

Álláspontjuk szerint Paks II úgy kapta meg a (szerdán egyébként jogerőre emelkedett) környezetvédelmi engedélyt, hogy egyik hatóság sem rendezett számos alapvető kérdést. A Baranya Megyei Kormányhivatal 2016. szeptember 29-én kiadta Paks II környezetvédelmi engedélyét, ám az Energiaklub szerint az ezt megalapozó környezeti hatástanulmány "tisztázatlan, megalapozatlan és hiányos" állításokkal van tele.  

Tisztázatlan kérdésnek tartják a nukleáris és radioaktív hulladékok kezelésének, az emberi hibára és a szándékos károkozásra – például a terrorizmusra, szabotázsra, háborús cselekményekre – visszavezethető súlyos baleseteknek, illetve a Duna potenciális, megengedett korlátokon felüli felmelegítésének problémakörét is.

Az engedély kiadása után az Energiaklub még fellebbezett, de a másodfokú bíróság helyben hagyta az engedélyt, így maradt a per, amelynek költségének fedezésére az szervezet közösségi adománygyűjtő kampányt indít. 

Rovatok