Index Vakbarát Hírportál

Lakásárak: Buda 30 százalékkal drágább Pestnél

2017. április 27., csütörtök 12:32

Aki Budán szeretne ingatlant vásárolni, annak lakás esetében akár 30 százalékkal is többet kell fizetnie egy hasonló paraméterű otthonért, házaknál pedig még nagyobb az eltérés, derül ki az OTP Lakóingatlan Értéktérképének adataiból.

Tavaly Budapest öt legdrágább kerülete között három budai (I., II., XII. kerületek) és két pesti (V., VI. kerületek) szerepel. Az amúgy is magas négyzetméter-árakat a hagyományosan magas presztízs, a jó infrastruktúra, a korlátozott kínálat és a folyamatosan emelkedő kereslet hajtja felfelé.

A 2016-os NAV forgalmi adatok alapján az eladott lakások átlagos méretében nincs nagy különbség (53-58 m2 között jellemző városszerte), ugyanakkor a Budán tulajdonost cserélt családi házak 152 m2-es átlagmérete 30 négyzetméterrel nagyobb, mint Pesten. A hasonló paraméterekkel rendelkező ingatlanok között jelentős árkülönbség van a Duna két partján.

Budán egy átlagos lakóingatlanért 25,3 millió forintot, míg Pesten 18,9 millió forintot kellett tavaly fizetnie a vásárlóknak. Legszembetűnőbb különbség ezen belül is a családi házaknál látható: Budán egy átlagosan 30 négyzetméterrel nagyobb ház több mint kétszer többe (58 millió forint) kerül, mint Pesten.

Rovatok