Index Vakbarát Hírportál

Áfacsökkentésről egyeztet az agrárkamara az NGM-mel

2017. május 10., szerda 07:35

A gazdasági mutatók teljesüléséhez kötött, előre ütemezett áfacsökkentést javasol az alapvető élelmiszerek körében az agrárkamara. Erről hamarosan a gazdasági tárcával is egyeztetnek - írja a Magyar Idők.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a lapnak elmondta, a kamara megalakulása óta szorgalmazza, hogy az alapvető élelmiszerek esetében a mostani 27-ről 5 százalékra csökkenjen a forgalmi adó mértéke. A fokozatos, évről évre betervezett áfacsökkentést azonban a gazdaság teljesítőképességéhez kötnék. 

A kamara azt szeretné, ha egy megállapodás keretében megterveznék, mikor, melyik termékek forgalmi adója csökkenhet, ha a szintén előre lefektetett gazdasági mutatók teljesülnek. "Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a csökkentett forgalmi adónak nem volt nagy hatása a költségvetésre, a piacot viszont alaposan kitisztította" - mondta Győrffy, aki szerint a gazdaság teljesítménye alapján a jelenleginél több élelmiszer is bekerülhetne az alacsonyabb áfával terhelt körbe. 

Rovatok