Index Vakbarát Hírportál

Nagyszabású kereskedelmi megállapodást írt alá az USA Kínával

2017. május 12., péntek 12:16

Új kereskedelmi megállapodást kötött az Amerikai Egyesült Államok Kínával, amelynek értelmében az amerikaiak marhahúst és földgázt exportálhatnak Kínába, cserébe megnyitják a piacukat a kínai bankok és baromfihús előtt - írja a CNN. 

A két ország múlt hónapban tette meg az első lépéseket a megegyezés felé, amikor Donald Trump találkozott  Hszi Csin-ping kínai elnökkel Floridában, és megállapodtak egy száz napos akcióprogram végrehajtásában. Trump egyik hangsúlyos ígérete volt a kampányban a kereskedelmi egyezmények újratárgyalása Kínával, alapvetően szigorításokat, magasabb vámokat ígért az amerikai belső piac védelmében, ám úgy tűnik, ebből végül nem sok minden fog megvalósulni. 

A csütörtökön Wilbur Ross kereskedelmi miniszter által bejelentett megállapodás lehetővé teszi, hogy az amerikai marhahúst Kínába exportálják 2003 óta először, míg az amerikai hatóságok július 16-ig jóváhagyják a kínai baromfihús beengedését. Ezen felül az USA földgázt is szállíthat Kínába a jövőben, valamint tervezik megnyitni a kínai piacot az amerikai elektronikus fizetési szolgáltatások előtt, és a kínai bankok nagyobb hozzáférését az Egyesült Államok pénzpiacához. 

Wilbur Ross úgy kommentálta a megállapodást, hogy ez az eddigi legnagyobb eredmény a két ország kapcsolatának teljes történetében, és azt reméli, segíthet jó irányba mozdítani az USA deficites kereskedelmi mérlegét Kínával szemben. Az amerikai kormányzat szembefordulásában a kampányígéretekkel az is közrejátszik, hogy időközben fontos kérdéssé vált Észak-Korea fegyverkezése, Trump pedig azt nyilatkozta, a Kína számára is kedvező kereskedelmi megállapodás fejében  Hszi Csin-ping segít kordában tartani Kim Dzsong Un atomrakéta-programját. 

Rovatok