Index Vakbarát Hírportál

Vizsgálja a Földművelésügyi Minisztérium a Monsanto bábolnai földszerzését

2017. május 12., péntek 11:21

Bitay Márton Örs, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára bejelentette, hogy a tárca vizsgálatot indít azzal kapcsolatban, hogy Bábolna környékén 3X3 hektárnyi állami területet meghirdetés nélkül, a helyi gazdálkodók kezdeményezésére a Monsanto nevű multinacionális vállalatnak adtak el.

Bitay parlamenti felszólalásából mindenesetre kiderült, hogy a minisztérium azt nehezményezi, hogy a volt állami területek a multinacionális agrárvállalatként működő Monsanto hazai leánycégéhez kerültek. Bitay konkrétan azt mondta, "idegesítő", hogy volt állami területek kerületek a multicéghez. A minisztérium az Agrárszektor.hu kérdésére nem adott tájékoztatást arról, hogy a tárca vizsgálata mire terjed ki, illetve hogy mi lenne a vizsgálat következménye.

Az ügy előzménye, hogy a nemzeti földalapkezelő szervezet (NFA) helyi gazdálkodók kérésére egy 86-87 hektáros, állami tulajdonban lévő táblából három darab, egyenként három hektáros területet különített el 2013-2014-ben. Ezt a területet aztán nyilvános meghirdetés nélkül a gazdálkodóknak adták el. 

A szabályozás szerint az adásvételi szerződéseket 60 napra ki kellett függeszteni, hogy az elővásárlásra jogosultak élhessenek jogosítványaikkal. Ez idő alatt az egyik gazdálkodó az eladást kezdeményezők elől megvette a területeket és össze is vonta azokat. A területet kivonta mezőgazdasági művelés alól, és ipari területként eladta a Monsantonak.

A Földművelésügyi Minisztériumnak az eladással jogi problémája nincsen, mert az értékesítés és átminősítés után pedig már nem állami tulajdonú és nem mezőgazdasági terület került a Monsantóhoz. Viszont az eladás így nem érte el azokat a célokat, amiket a kormány a birtokpolitikai koncepciójában megjelölt. Ezek szerint ugyanis a kis- és a közepes (családi) gazdaságokat kellene erősíteni.

Rovatok