Index Vakbarát Hírportál

Megbüntette a Groupama biztosítót az MNB

2017. május 15., hétfő 12:02

A Magyar Nemzeti Bank 32 millió forint bírságot szabott ki a Groupama biztosítóra, többek között informatikai, kiszervezési, vállalatirányítási, nyilvántartási és a biztosítási ügyfélszerződéseket érintő jogsértések miatt. A hiányosságok a jegybank szerint alapvetően nem érintik a biztosító megbízható működését .

Az MNB átfogó vizsgálatot folytatott a Groupama Biztosító Zrt.-nél és megállapította, hogy a Groupama üzleti rendszereit nem sorolta adatvédelmi osztályokba, jogosultságkezelése, felhasználói adminisztrációja és az üzletmenet-folytonossággal kapcsolatos felkészültsége nem felelt meg a jogszabályoknak.

Hiányosságokat talált a vizsgálat az élet és nem-életbiztosítási termékek minimális és lehetséges tartalmi elemeinél, a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) konstrukciók díjkalkulációjánál és a kgfb adatfeldolgozási-nyilvántartási és ellenőrzési rendszereiben is. Így egyes ügyfelek nem, vagy nem időben értesülhettek arról, hogy mekkora lesz a várható kgfb-díjuk,  díjhátralékuk vagy a díj nem fizetése miatt milyen feltételekkel szűnik meg a biztosításuk. Ezen kívül hiányosak voltak a Groupama által az ügymenet kiszervezésére kötött szerződések, illetve maga a biztosító kiszervezési szabályzata is problémás volt.

Rovatok