Index Vakbarát Hírportál

Varga Mihály megvizsgálja, hogy miért szívatta meg a hazacsábított fiatalokat a kormány

2017. május 16., kedd 21:45

Ahogy arról az Index is beszámolt a 444 cikke után, a kormány a Vállalkozz itthon fiatal! nevű programjával három millió forintos, vissza nem térítendő állami támogatás ígéretével csábított haza külföldön élő fiatal vállalkozókat.

Aztán a pénzt nem küldte el időben a Nemzetgazdasági Minisztérium, így a hazacsábított fiatalok nem tudták beindítani a vállalkozásaikat, viszont már kiszállni se nagyon tudnak az egészből.

Kedden az RTL Klub híradója kérdezte a programról Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert, aki elmondta,

ő sem érti, miért nem utalták ki a támogatásokat.

Azt mondta, hogy vannak cégek, melyek kapcsán már megtörtént a döntés a támogatásról, de nem kötötték még meg a szerződéseket, és vannak olyanok is, melyek esetében még döntés sincsen. "Egyszerűen nem értem, mi volt ennek a késlekedésnek az oka", mondta a miniszter, aki elmondta azt is, hogy egy belső vizsgálatot rendelt el.

Legalább a szakképző cég jól járt

A programban egyébként csak az vehetett részt, aki elvégzett egy 8 hetes képzést, ennek a költségét, 200 ezer forintot vissza kellene fizetniük azoknak, akik végül nem telepednek le itthon, nem indítják be a vállalkozásukat. A képzéseket szervező  "IOSZIA" Duális Szakképzési és Felnőttképzési Intézmény Kft. viszont jól járt a programmal, a vezetője Fülöp Henrik, aki gyakran fotózkodik fideszes politikusokkal és már többször nyert el állami megbízásokat.

Rovatok