Index Vakbarát Hírportál

Lecsaptak a német rendőrök a Daimler telephelyein

2017. május 23., kedd 19:25

Házkutatást tartottak kedden a Daimler német autógyártó társaság több németországi telephelyén, írja az MTI. A feltételezések szerint hasonló csalásokat hajtottak végre, mint a Volkswagen csoport.

230 rendőr és 23 ügyész országszerte 11 helyszínen tartott házkutatást. Az eljárást dízelautók károsanyag-kibocsátásának manipulációja és jogsértő reklámok miatt indították, de további részleteket sem a hatóságok, sem a Daimler nem hozott nyilvánosságra.

Trükközés a nitrogén-oxid-kibocsátással

A szövetségi közlekedési hivatal (KBA) vizsgálatai feltűnően magas nitrogén-oxid-kibocsátást mértek egyes Mercedes-modelleknél. Ennek oka az volt, hogy egy szerkezet hideg időben csökkentheti a kipufogógáz tisztítását végző berendezés teljesítményét.

A Daimler szerint ez a megoldás a motor károsodásának elkerülését szolgálja, az ügy pedig végül megegyezéssel zárult. A gyártó megállapodott a KBA-val, hogy önként visszahív 274 ezer autót és módosítja a károsanyag tisztítását végző berendezést szabályozó szerkezet beállításait. 

Nem ez az első eset, amikor a Mercedes a károsanyag-kibocsátását befolyásoló technológiájával problémák adódnak, az Egyesült Államokban is gondokat okozhat a cégnek. Egyelőre ugyan nem vizsgálódnak a Daimler után, de a Fiat-Chrysler csoport ellen már zajlik eljárás egy hasonló megoldással kapcsolatban, és nem lehet kizárni, hogy a Mercedes dízelautókban alkalmazott technológia is sorra kerül.

Rovatok