Index Vakbarát Hírportál

Leminősítették Kínát

2017. május 24., szerda 08:25

Az A1 fokozatról Aa3 fokozatra minősítette le Kínát a Moody's. A hitelminősítő azzal indokolta a lépését, hogy aggasztja a lassuló gazdaság és a növekvő adósság. A lépés annyiban nem tekinthető váratlannak, hogy a korábbi besoroláshoz rendelt kilátás negatív, vagyis leminősítést valószínűsítő volt. Az új fokozathoz már stabil kilátást rendelt a Moody's, írta a portfolio.hu.

A hitelminősítő indoklásában azt írja, hogy a gazdaság több területén magas az adósságszint és ennek növekedésére számít az év hátralévő részében. A kínai vezetés reformjai a folyamatot csak lassítani tudják, megfékezni nem. Sőt, igazából a Moody's úgy látja, hogy a lassulás fékezésére hozott gazdaságpolitikai intézkedések sok esetben az adósság felfutását eredményezi.

Marie Diron, a Moody's alelnöke a CNBC televíziónak elmondta, hogy a lépéshez hozzájárult az is, hogy a kínai potenciális gazdasági növekedés az évtized végére 5%-ra esik vissza. Az alacsonyabb gazdasági aktivitás a növekvő eladósodottsággal együtt csökkenti az adósságszolgálati kapacitásokat, hiszen kisebb bevétel, alacsonyabb profitabilitás mellett nehezebb fizetni a terheket.

Rovatok