Index Vakbarát Hírportál

A magyar kormány 20 millió eurót ad a Fülöp-szigeteknek

2017. május 25., csütörtök 15:07 | hat éve frissítve

A magyar kormány 20 millió eurós (több mint 6 milliárd forintos) támogatás ajánlott fel a Fülöp-szigeteki kormánynak a Manilai-öböl és a Laguna-tó megtisztítására – jelentette be Emmanuel Piñol, a Fülöp-szigeteki kormány mezőgazdasági államtitkára a Facebookon, amit a 444 vett észre. A Külügyminisztérium másnap cáfolta Piñol bejelentését. 

Piñol elmondta, hogy a pénzt Szijjártó Péter ajánlotta fel, miután megemlítette neki, hogy a Fülöp-szigeteki mezőgazdasági minisztérium halászati programjában milyen fontos szerepet játszik a tavak, folyók, patakok és öblök megtisztítása.

Az államtitkár hozzátette, hogy a magyar külügyminiszter a két ország közötti kapcsolatokat szeretné szorosabbra fűzni a keleti nyitás jegyében. Hozzátette, hogy a magyar Eximbank 510 millió eurós hitelt ajánlott a Fülöp-szigeteki vállalkozóknak.

„A magyar külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a hitelkeret és a Laguna-tó és a Manilai-öböl megtisztítására adott 20 millió eurós támogatás felhasználásához nem kötöttek feltételeket, mert az úgy venné ki magát, mintha bele akarnának avatkozni a Fülöp-szigetek belügyeibe” – írta az államtitkár. Ez azért is lényeges, mert Rodrigo Duterte elnök nemrég jelentette be, hogy nem fogad el olyan támogatást az Európai Uniótól, amihez feltételeket szabnak. Hozzátette, hogy az egész Fülöp-szigeteki delegációt meglepte Szijjártó Péter nagylelkű felajánlása.

Cáfolnak Szijjártóék

Cikkünk megjelenése után a KKM az alábbi közleményt juttatta el az Indexnek:

"A címben is említett 20 millió eurós támogatás nem valós, ilyen felajánlás nem történt meg. A leírtakkal szemben a találkozón arról esett szó, hogy az Eximbank az 510 millió eurós országlimit terhére tudna finanszírozást nyújtani többek között a cikkben is szereplő projektekhez, amennyiben azok magyar vállalatok bevonásával valósulnak meg.

Ez országlimit, amely nem egyenlő a cikkben említett hitelkerettel. Az országlimit azt mutatja meg, hogy egy adott ország kockázati minősítése és gazdasági mérete alapján, hogy az Eximbank mekkora maximális összegben vállalhat kockázatot (hitel, garancia, biztosítás, stb.) - ez tehát az a maximális összeg, amelyet a magyar fél nyújthat olyan fülöp-szigeteki vállalkozásoknak, amelyek magyar vállalkozóktól vesznek termékeket, vagy szolgáltatásokat. Minden ügyben egyedi elbírálás alapján születik döntés."

Rovatok