Index Vakbarát Hírportál

Állami nagyberuházások beszállítóiként tűnnek fel az Orbán család cégei

2017. május 25., csütörtök 07:15 | aznap frissítve

Hatalmas állami beruházások beszállítói Orbán Viktor családjához köthető vállalkozások – írja csütörtöki számában a Magyar Narancs. A lap újságírói több olyan nagy állami beruházást is azonosítottak, ahova Orbán Győzőék bányájából viszik a követ, Gánt közelében nemrég új bányát is nyitottak, Hahóton pedig lassan versenytárs nélkül termelhetnek ki tőzeget Orbánék. 

Meglódult a szekér 2010 óta

A bányákat üzemeltető családi cégek régebben is jövedelmezők voltak, de 2010 óta feltűnő a szárnyalásuk: a Dolomit Kőbányászati Kft. árbevétele a 2010-es egymilliárdról 2015-re 3,2 milliárdra nőtt, a kormányfő öccse, Orbán Áron tulajdonában levő Nehéz Kő Kft. 467 millió forintról tornázta fel bevételét 1,68 milliárdra. A harmadik legnagyobb családi cég, a Gánt Kő és Tőzeg Termelő és Kereskedelmi Kft. 335 millió forintot termelt 2015-ben. A tőzegkitermelő cég a kilencvenes évek óta folytatja tevékenységét Zala megyében, idén májustól már csak egy versenytársa maradt a környéken a környezetvédelmi előírások miatt.

A bányászaton kívül más iparágakra is kiterjed az Orbán-birodalom, Orbán Áron részvényes a tavaly alakult Nemzetközi Alapanyag és Késztermék Kereskedelmi Zrt.-ben, ifj. Orbán Győző pedig az uniós támogatásokat is bezsebelő Gamma Analcont Ipari Folyamatműszergyártó Kft.-ben. Mindemellett idősebb Orbán Győző cége a CZG ingatlanforgalmazó, amely például az elvileg Mészáros Lőrinc által bérelt hatvanpusztai majorságot birtokolja.

Az Orbán család cégeinek állami megrendeléseit nem könnyű lekövetni, ugyanis nem közvetlenül nyernek közbeszerzéseket, hanem közbeszerzéseket elnyert építési vállalatok beszállítóiként jelennek meg. A Magyar Narancs megfigyelte, hogy a gánti bányából folyamatosan hordják a köveket a Nemzeti Lovarda felújításához (amelyet egyébként Mészáros Lőrincék családi cége és egy Tiborcz-közeli cég kivitelez összesen 2,8 milliárd forintért). Mészáros és az Orbán család más építkezéseken is együttműködnek, például a rákosmentei és egyéb csatornázási munkálatok kapcsán, amint azt a Direkt36 kiderítette. 

A 8-as út építésénél is feltűnik az Orbán család mint beszállító: a 28 milliárd forintos, nagyrészt uniós forrásból finanszírozott építkezés munkásai arról számoltak be a lapnak, mostanában elsősorban a Nehéz Kő által hozott szegélyköveket rakodnak le, és gánti betonelemeket is láttak érkezni. 

Rovatok