Index Vakbarát Hírportál

Rekordszámú cég szűnt meg tavasszal

2017. május 26., péntek 10:53

Márciusban 1256, míg áprilisban 1319 cég döntött végelszámolás indítása mellett. Ezek az értékek jelentősen felülmúlják az elmúlt öt év 5-600 körüli havi értékeit, ami igazolja, hogy eredményt hozott a korlátolt felelősségű társaságok tőkekövetelményének megemelése – derül ki az Opten sajtóközleményéből.

Az értékeket optimista szemmel nézve kijelenthető, hogy a szabály célja teljesült, több ezer alvó vagy tőkekövetelményeknek megfelelni nem tudó cég jogkövető magatartást tanúsított, és teljesen szabályos eljárással kezdte meg cége működésének megszüntetését, miközben 2014 eleje óta több mint 180 ezer korlátolt felelősségű társaság tett eleget a minimum 3 millió forintos jegyzett tőke követelményeknek. 

Szkeptikusabb értelmezésben azonban érdemes azt is kiemelni, hogy több mint két hónappal a tőkeemelésre adott határidő után még mindig 27 ezer korlátolt felelősségű társaság van, amely nem felel meg a követelményeknek.

A magasabb jegyzett tőke sem jelent tökéletes bebiztosítást a behajthatóság szempomtjából: a 3 milliós még mindig elenyésző tud lenni a vállalatok kintlévőség állományához képest, és attól, hogy papíron rendelkezésre áll a tőkeösszeg, nem jelenti automatikusan azt, hogy a kifizetetlen számlák behajthatók lesznek a cégeken. Továbbá a konszolidációval nincs feltétlen összhangban a cégstruktúrát érintő összes folyamat, mint például az egyéni vállalkozók számának növekedése, vagy a katás adózás terjedése.

A cégalapítások számában nem hozott meglepetést a tavasz, a márciusi 2649-es és az áprilisi 2269-es cégalapítási szám is egyaránt illeszkedik az elmúlt pár év trendjébe. Egyelőre a megszűnésekben sincs nagy meglepetés, a havi 3000 körüli értékeket fixen produkálja a hazai cégstruktúra.

Ugyanakkor az év hátralevő részében e tekintetben várható növekedés, amennyiben a most induló végelszámolási eljárások lezárulnak, illetve a tőkekövetelményeket nem teljesítő cégek ellen is várhatók kényszerintézkedések. Az Opten Cégfluktuációs Index (az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez) áprilisi értéke átlagosan 10 százalék körül mozgott. 

Rovatok