Index Vakbarát Hírportál

Sztrájkra készülnek a Tesco dolgozói

2017. május 29., hétfő 07:23

Demonstrációt és munkalassítást tartanak a Tesco dolgozói, ha a cég nem kezd bérfejlesztésbe, írta a Magyar Idők. A lapnak Buday Pálné, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) alelnöke azt mondta, a dolgozók azért elégedetlenek, mert a Tesco a januári béremeléseken túl nem emel. Pedig korábban júliusban is volt béremelés, de most a januárira hivatkozva ezt szerintük kihagyná a cég. 

A Tesco szerint még folyamatban vannak a tárgyalások, legközelebb június első hetében ülnek össze a szakszervezetekkel, ezért nem kommentálják még a cikket. De megjegyzik, hogy januárban 12200 dolgozójuk volt érintett a  szakmunkás minimálbér emelésében. És azért ennyi, mert 4600 dolgozójuknak úgy is megemelték a garantált bérminimumra a fizetését, hogy nem is lettek volna rá jogosultak, nem volt semmi szakképesítésük, írták a Portfoliónak.

A KASZ mindenesetre együttműködésre lépett a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetével (KDFSZ), hogy akár országossá szervezett demonstráció keretében érjék el a nagyobb fizetést.

A közeljövőben az áruházakon belül szervezett munkalassítás, külső helyszínen pedig demonstráció is előfordulhat.  Az akció megvalósulhat olyan napokon, amikor annak jelentős hatása van a forgalomra, mondta a KASZ képviselője a lapnak.

Rovatok