Index Vakbarát Hírportál

Rogán szomszédja szerint a több százmilliós profit már nem változtat az életstílusán

2017. június 8., csütörtök 12:56

Az elmúlt években az állami kommunikációs tendereket sorra nyerő Csetényi Csaba szerint azért szoktak csak Rogán Antal szomszédjaként hivatkozni rá, mert egy politikai hatalmi harc része lett. „Engem csak használnak, ezért fogalmaznak úgy, hogy Rogán szomszédja vagyok, és nem ő az én szomszédom” – mondta erről a 168 Órának adott interjúban.

Csetényi egy lakóparkban lakik Rogán Antallal, Habony Árpáddal pedig rendszeresen összejár, cégei 2014 óta nagyjából 23 milliárd forint állami megbízást nyertek el, degeszre keresték magukat például a kormány kvótanépszavazásos-uszítós „Tudta?” plakátjain és a tavalyi „Üzenjünk Brüsszelnek” kampányán is. Az Affiliate 741 millió forintról 10,45 milliárdra növelte a bevételét, míg a Network 360-nak 4,6 milliárd után csak 2,38 milliárd forint jött be 2016-ban.

Nemrég felröppent a pletyka, hogy már nem szeretik annyira a kormányzatban Csetényi Csabát, amire abból lehet következtetni, hogy miközben tavaly csak a Network 360 csaknem 19 milliárd forintnyi állami megbízást kapott, idén eddig 165 millió forintnyit sikerült csak összehozni.

Egy ideig úgy tűnt, hogy Csetényi cégei vihetik el az idei 25 milliárdos kormánykommunikációs gigatendert, de végül ennek a pénznek nagyjából csak a 0,7 százalékát nyerték el a cégek. A pletykák arról szóltak, hogy ennek az volt az oka, hogy gondok voltak a felé irányuló rengeteg állami pénz továbbadásával. Tavaly állítólag több kormányközeli, állami hirdetésekből eltartott médiacég is jelezte a kormánynak, hogy késnek a kifizetések, mire Orbán Viktor átvilágíttatta a rendszert. A kormányoldal ekkor kerülhetett elszámolási vitába Csetényiékkel. Az interjúban Csetényi azt mondta, erről szó sincs, a többi cég egyszerűen jobb árakat ajánlott náluk.

Az Affiliate Network 402, a Network 360 pedig 395 milliós nyereséget termelt, és bár a Network 360 45 millióval kevesebb profitot termelt, mint 2015-ben, az Affiliate nyeresége csaknem 142 millió forinttal nőtt. Csetényi mindkét cégéből kivette a teljes nyereséget osztalékként, így összesen csaknem 798 millió forintot keresett a két cégén. Erről az interjúban – ahol tévesen 700 millióról beszélnek 798 helyett – azt mondta: „32 éve vagyok vállalkozó. Közgazdasági egyetemet végzett kollégáimmal azóta is vitatkozom, mert abban hiszek, hogy ki kell venni a pénzt a cégből, különben elköltik. Bár a hétszázmillió nagy szám, tízmillió is sok. 

És a hétszáz az életstílusomon már nem változtat.

Az üzletember szerint ez konkrétan azt jelenti, hogy ma is két sarokra lakik attól a helytől, ahol gyerekként felnőtt, egy tizennyolc éves BMW-vel jár, az üzlettársával húsz éve, anyjával, aki a szivarboltjukat vezeti, harminckét éve dolgozik együtt. Az utóbbi években látványosan növekvő bevételeiről azt mondta: „Üzletember vagyok, azért kelek fel reggel, és megyek be dolgozni, hogy pénzt keressek. Mondom, húsz éve dolgozom ebben az iparágban, látható, hogy szép egyenletesen növekedtünk.”

Csetényi szerint nincs szó arról sem, hogy azért vette volna ki a teljes nyereséget osztalékként, mert tudja, hogy kiesett a pikszisből. „Ez hülyeség. Én húsz év múlva is itt leszek. Persze a cégen belül komoly viták vannak, az árstratégiánkon nyilvánvalóan változtatni kell” – mondta erről.

Arra a kérdésre, hogy az állami hirdetésektől a G-nap óta teljesen eleső Simicska-médiában miért nem hirdettek, Csetényi vagy nem válaszolt, vagy kitérő válaszokat adott: arról beszélt, hogy ezeknek az újságoknak az olvasói nem vevők a kormány üzeneteire („Mindenki hazaolvas, hazahallgat, a keresztolvasottság megszűnt”).

Arra a felvetésre, hogy ezeknek a lapoknak maradhattak jobboldali olvasói, Csetényi azt mondta, ezt kutatni kéne, és nem biztos benne. Arra a felvetésre, hogy akkor nem kutatáson alapult a választásuk, azt mondta: „Egy bioújságban gyorséttermet hirdetni nem sok értelme van." (Nemrég írtunk arról, hogy Csetényi cége 199 millió forint értékben szervezett  masszívan túlárazott reklámokat a Riposztnak.)

Az interjúból kiderül még:

Rovatok