Index Vakbarát Hírportál

Hipszter szupermarketet vesz az Amazon

2017. június 16., péntek 16:29

Offline bolthálózatot vásárol a világ talán legnagyobb online kereskedelmi cége, az Amazon. Nem is akármelyiket, hanem a válogatott és egészséges, organikus de elég drága áruiról ismert Whole Foods élelmiszerláncot vásárolná fel 13,7 milliárd dollárért. 

Az Amazon már egy ideje kísérletezik azzal, hogy milyen termékeket az internet helyett téglából épült boltokban árulni, így vett már több kisebb könyvesboltot és élelmiszerüzletet, de eddig az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában 430 üzlettel rendelkező Whole Foods felvásárlása a legambiciózusabb lépése az offline kereskedelem és az élelmiszerárusítás felé. Az Amazon már korábban is be akart lépni az élelmiszerek piacára, sőt, a Bloomberg úgy tudja, hogy már tavaly is gondolkodtak azon, hogy megvegyék a Whole Foods-t. 

Hogy pontosan milyen tervei vannak az organikus szupermarkettel az Amazonnak, mennyire fogja integrálni az online kereskedésbe, azt nem lehet egyelőre tudni, csak azt, hogy a Whole Foods a saját márkanevén üzemel majd tovább és a székhelye is a texasi Austinban marad, nem költöznek Seattle-be, az Amazon központjába. Azt viszont lehet tudni, hogy az Amazon már levédetett egy technológiát, ami meggátolja a boltban vásárlókat, hogy online összehasonlítsák a termékek árait más üzletekben kaphatóakkal. Erre A Whole Foodsnál szükség is lehet, mert a hálózat termékei néha olyan drágák, hogy az már a vicc kategóriájába tartozik.

Ez lesz eddig az Amazon legdrágább felvásárlása, második helyre szorítva a videójátékos streaming szolgáltató Twitch 2014-es megvételét, amiért akkor 970 millió dollárt fizetett Jeff Bezos cége. A Whole Foods valamikor 2017 végén lehet majd az Amazoné, az üzletre ugyanis még a cégek részvényeseinek és a szabályozó hatóságoknak is rá kell bólintania.

Rovatok