Index Vakbarát Hírportál

Minden negyedik magyar disznótelep lehet hepatitises

2017. június 20., kedd 13:07

A Nébih eddigi mérései alapján a magyar sertéstelepek 39 százaléka fertőzött hepatitis E vírussal, a véghízók közt 9 százalékos az ezzel fertőzött, fertőző májgyulladásos magyar disznók aránya. Igaz, ezt még 2004-2010 közt mérték folyamatosan disznószarból, azóta inkább nem csinálják, írja az Agrárszektor.hu.

A hepatitis E okozta májgyulladás nem tartozik a bejelentési kötelezettség alá tartozó állatbetegségek közé, szóval

nem tudjuk, hogy jelenleg pontosan mennyi a fertőzött arány.

De "mivel a gyakorlat, és a technológia azóta nem sokat változott, érdembeli változás a vírusfertőzöttség szintjében sem valószínűsíthető", írja a a lap. A Nébih idénre már tervez valami felmérést ez ügyben.

Általában egyébként elmaradottabb, különösen piszkos környékeken okoz járványt ez a vírus. A fenntartói pedig a disznó, a vaddisznó, a vadon élő kérődzők és a patkány. Ember úgy kaphatja el, a ha nem elég erősen kifőzött-kisütött fertőzött húst eszik, vagy fertőzött állat kakájával érintkezik. A megfelelő hőkezelés a legalább öt percig, minimum 71 fokon történő sütés-főzés.

A házi disznóvágásnál például a nyersebb hús kóstolgatása tipikusan olyan lehetőség, ahol ember is elkaphatja mindezt. Egyébként általában enyhébb lefolyású májgyulladást okoz önmagában, lehet akár tünetmentes is, vagy enyhe sárgasággal, hasfájással járó.

Rovatok