Index Vakbarát Hírportál

Szakszervezetek tüntetnek a Tescónál

2017. június 20., kedd 20:22

Elakadtak a bértárgyalások a Tescónál, mert a munkáltató továbbra is bruttó, dolgozónként 4 ezer forintos béremeléssel számol - mondta Buday Pálné, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) alelnöke. A KASZ és a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) ezért tüntetésbe kezdett.

A Tesco sajtóosztálya az MTI megkeresésére közölte, tudomásul veszi a demonstráció tényét, és ahogy eddig is, a jövőben is együttműködésre, a munkatársakat előtérbe helyező párbeszédre törekszik.

A pontos időpontról és helyszínről jövő kedden tájékoztatnak majd. A bértárgyalásokat lezártnak tekintik, az utolsó ajánlatot nem fogadták el.

Buday Pálné szerint a Tesco 16 500 alkalmazottja közül júliustól 12 700 munkavállaló bérét akarja megemelni átlag 2,3 százalékkal. Közülük 10 000-et érint a bejelentett bruttó 4000 forintos béremelés, az ő fizetésük a mostani szakmunkás minimumbérről, bruttó 161 000 forintról 165 000 forintra emelkedik.

A szakszervezetek célja viszont az lenne, hogy a minimumbéren tartott szakmunkások ennél nagyobb emelést kapjanak, és kezelje a cégnél a bérek összecsúszásából adódó problémát.

A Tesco a szakszervezet szerint azzal védekezett, hogy az elvártnál rosszabbul teljesít a cég, és nem tud 4000 forintnál nagyobbat emelni a minimális béreken. Korábban viszont azt jelentették be, hogy a cég a következő három évben az ország három legjobban fizető munkáltatója közé akar kerülni, ami éves szinten 10-15 százalékos béremelést jelent.

Az áruházlánc közölte, a Tescónál az idén - a januári és a mostani bérfejlesztéssel - átlagosan 13 százalékkal emelkedik 13 300 munkavállaló bére. Az emelés július elsejétől lép életbe, ezzel a vállalat összes magyarországi áruházában és raktárában dolgozó munkatársa többségének - az aktív kollégák 70 százalékának - nő a fizetése. A Tesco 2015 júliusa óta 7,4 milliárd forintot fordított a magyarországi bérek emelésére.

Rovatok