Index Vakbarát Hírportál

A képzett külföldiek fele elhagyhatja az Egyesült Királyságot a brexit miatt

2017. június 27., kedd 10:01 | aznap frissítve

Az Egyesült Királyságban dolgozó külföldiek egyharmada fontolgatja, hogy a brexit miatt elhagyja az országot – írja a Guardian a Deloitte legújabb kutatása alapján. Az eredmények szerint a magasan képzettek esetében a legnagyobb a távozás valószínűsége. 

A brexit várható munkaerőpiaci hatásait felmérő kutatásban résztvevő vendégmunkások 36 százaléka veszi fontolóra, hogy 5 éven belül elmenjen az Egyesült Királyságból. A legképzettebbek esetében még ijesztőbb az arány, 47 százalékuk gondolkodik ebben. Angliában összesen 3,4 millió külföldi dolgozik, vagyis 

az elvándorlás 1,2 millió munkahelyet érinthet,

ráadásul 27 százalék már 3 éven belül továbbállhat. A külföldiek elsősorban az ország bizonytalan gazdasági kilátásai miatt mennének el, illetve azért, mert az árfolyamváltozás miatt kevesebbet ér már euróra váltva a fontban keresett pénzük (ez elsősorban azoknak számít, akik a jövedelmük egy részét hazaküldik a családjuknak). A font a brexit-szavazás napjához képest 13 százalékkal ér kevesebbet most az euróhoz viszonyítva. 

A Deloitte 2242 uniós- és unión kívüli állampolgárt kérdezett meg, felük az Egyesült Királyságban dolgozik, másik felük nem. Arra voltak kíváncsiak, mi teszi vonzóvá vagy épp taszítóvá az országot a vendégmunkások számára, milyen valószínűséggel telepednének le vagy vándorolnának el onnan. A jelenleg nem ott élők körében az Egyesült Királyság lett az egyik legnépszerűbb, 57 százalékuk tette a top3 ország közé, ahol szívesen dolgozna, és mindössze 21 százalék szerint lett kevésbé vonzó célpont a brexit miatt.

Az ott élők már kevésbé lelkesedtek, 48 százalékuknál rontott az ország megítélésén az unióból való távozás. A hatás a magasan képzett uniós állampolgároknál a legjelentősebb, 65 százalékuk gondolja kevésbé vonzónak Angliát a brexit-szavazás eredményeképpen. 

Ha csak a távozást fontolgatók egy része tényleg otthagyja az Egyesült Királyságot, az komoly munkaerőhiányt eredményezhet rövid- és középtávon. A Deloitte észak-nyugat-európai ügyvezetője szerint ezt a hazai munkaerő képzettségének javításával, és a tényleges gazdasági igényekhez illeszkedő bevándorlási rendszer kialakításával orvosolhatják a britek. 

A munkaerőhiány bizonyos szakmákban egyébként már ma is gondot okoz az országban, a Recruitment and Employment Confederation felmérése szerint 60 munkakörben nincs elég dolgozó. Az egészségügyben a legsúlyosabb a helyzet, a brexit-szavazás óta 96 százalékkal kevesebb nővér jelentkezik munkára az Egyesült Királyságban. 

Rovatok