Index Vakbarát Hírportál

Degeszre kereshették magukat Gerendaiék a Sziget eladásával

2017. június 30., péntek 13:25

Nagyon jó évet zárt tavaly a Sziget, így a Forbes korábbi, 8,5 milliárd forintra vonatkozó becslését korrigálva úgy saccolja: Gerendai Károly és tulajdonostársai akár 13,2 milliárd forintot is kaphattak, amikor eladták a Providence Equity Partners globális befektetési alapnak a társaságban meglévő 70 százalékos részesedésüket.

Mi az az EBITDA?

A vállalat aktuális üzleti eredményességét tükrözi, mivel független attól, hogy milyen annak tőkeszerkezete (kamatot fizet-e, vagy osztalékot); hogy veszteséges vagy nyereséges-e az adott vagy a megelőző években (az adó változhat a nyereségből leírható előző években felhalmozott veszteségek miatt); és hogy mennyit költött beruházásokra a múltban (értékcsökkenési leírás).

A vételárról Gerendaiék akkor és most sem árultak semmit. A Forbes korábban az előző évek növekedése alapján 1,1 milliárd forintos EBITDA-t becsült a tavalyi évre, de ez a mutató az azóta nyilvánosságra hozott üzleti adatok alapján jóval nagyobb lett, konkrétan 1,9 milliárd forint. Ez kiemelkedő eredménynek számít a cég történetében, hiszen eddig még a legerősebb években sem érte el a Sziget az 1 milliárdos EBITDA-t.

A Forbes szerint a tulajdonosok már jóval a januárban bejelentett ügylet előtt elkezdtek tárgyalni, így az előző fesztiválszezonban már tudhatták, hogy ha jó évet zárnak, akkor drágábban tudják eladni a részesedésüket. Ez össze is jött, ugyanis tavaly rekordlátogatottsággal ment le a Balaton Sound, a Volt és a Sziget is, így a cég nettó forgalma meghaladta a 13 milliárd forintot.

A Providence 47 milliárd dolláros befektetést kezel a klasszikus tőkebefektetéstől a hitelezésig 1989 óta, eddig több mint 150 vállalatban hajtott végre befektetéseket, és a média, a kommunikáció, az oktatás és az IT iparágak egyik vezető tőkealapja, részesedésük van egyebek mellett a Warner kiadóban és az Ironmanben is.

A Providence-nek a Sziget fontos üzlet volt, hiszen az egyik legnagyobb független fesztivált sikerült megszerezniük, és ez más fesztiválszervezőket és tulajdonosokat is meggyőzhet arról, hogy érdemes a Providence esetleges ajánlatát elfogadni. Gerendai a Forbes.hu-nak elmondta: egy barcelonai cég, a világ számos pontján sikerrel futó Elrow partisorozat szervezője került a Sziget mellé a cégcsoportba, ezenkívül más lehetséges felvásárlásokról is tárgyal a cég.

Gerendaiék 30 százaléknyi tulajdont és a menedzsmentjogokat is megtartottak, illetve a jelenlegi csapat látja el továbbra is a portfólióban található fesztiválok, a Sziget, a Balaton Sound, a Telekom Volt Fesztivál, a Gourmet Fesztivál és a Gyerek Sziget operatív vezetését.

Rovatok