Index Vakbarát Hírportál

Újabb szervezet akadt ki a Tescóra

2017. július 7., péntek 15:25

A Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács csatlakozik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kezdeményezéséhez, amelyben hatósági és etikai eljárást kezdeményez a Tesco ellen, amiért akciósan 99 forintért árulták a dinnyét.

A Fruitveb barátságtalan lépésnek tartja, hogy a Tesco a magyar dinnyeszezon megkezdésekor kezdett árcsökkentésbe. "Véleményünk szerint a Tesco árcsökkentési akciója a vásárlók megtévesztését is eredményezi, mert időben egybe esik az Agrármarketing Centrum (AMC) és a NAK dinnyeszezont bevezető kóstoltatási akciójával" - írják.

A Tesco a NAK kezdeményezésére közleményben reagált. Azt írták, hogy a hatályos versenyjogi szabályok miatt a Tesco nem tud külső nyomásra változtatni az árain, ugyanis az felveti a fogyasztói árakban való megállapodás gyanúját. "Ezért nem áll az áruházlánc módjában visszavonni az előre meghirdetett, a magyar dinnyeszezon kezdetét jelentő promóciót, amellyel azt kívánják biztosítani, hogy a hazai vásárlók néhány napon keresztül kedvezményes áron vásárolhassák meg idei első magyar dinnyéiket".

A Tesco közleményéből az is kiderül, hogy a cég magyar görögdinnyéből 10 ezer tonnát értékesít Magyarországon, és ugyanennyi magyar dinnye kerül majd a Tesco cseh, lengyel és szlovák áruházaiba is. "A hazai áruházláncok között úttörő módon idén először magyar sárgadinnyét is értékesít az említett országokban a Tesco. Az exporttal a vállalat szintén a hazai termelőket támogatja, emellett ez a csatorna segítséget jelenthet túltermelési válság esetén is a magyar gazdák számára" - írják.

A közlemény szerint a vállalat dinnyeszállítói közül többen kiállnak az áruházlánc mellett: ők azt emelik ki, hogy a Tesco megbízható bevételt jelent a vállalkozásuknak, és a termékeik így a nemzetközi piacra is eljutnak.

Rovatok